13.09.2018 11:27 |
(Üye)
|
Soru : Üstadım merhaba Personelimiz %92 engelli raporu aldı. Çalıştırılamayacağı iş alanları bölümü boş. Ağır engelli ve sürekli engelli bölümlerinde hayır yazıyor. Ancak kendisi onkoloji hastası ve onkoloji uzmanı raporda 'çalışamaz; Nihai karar sgk tarafından verilecektir' yazmış. 1-SGK müdürlüğünden ayrıca rapor mu gelecek? 2-Personel zaten sürekli olarak geçici iş göremezlik belgesi alıyor. Sağlık problemleri sebebiyle çalışamıyor ve çalışmak da istemiyor. Bu sebeplerle işi bırakması kıdem tazminatına hak kazanması için yeterli midir? şimdiden teşekkür ederim.
Cevap : Çalışan sağlık sebeplerine bağlı olarak, İş Yasası’nın 24/I maddesi kapsamında iki halde iş akdini feshedebilir.
- Bu kapsamda, çalışan iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa iş akdini bildirimsiz olarak derhal feshedebilir. Yargıtay kararları uyarınca, işyerinin özellikleri, işçinin çalışma koşulları, yaptığı işi, yaşı ve hizmet süresi bir bütün halinde dikkate alınıp, işçinin çalışmasına engel olabilecek bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığının tespiti için tam teşekküllü bir Devlet Hastanesi, Adli Tıp veya Üniversite Hastanelerinden heyet raporu alınmalıdır.
|