25.09.2018 11:01 |
(Üye)
|
Soru : Merhabalar,
Bir firma muhasebe uzmanı pozisyonu için
bir kişiye yazılı olarak 3.000TL teklif veriyor ve çalışan kabul ederek işe başlıyor. Ancak aradan geçen 6 ay zamandan sonra kendisinden önce işe başlamış ve birlikte çalıştığı kişinin 5.000TL maaş aldığını öğreniyor öğreniyor hem iş sözleşmeleri uzman olarak hemde sgk bildirgeleri o ünvanla bildirilmekte.
Bu çalışan eşit işe eşit işlem borcundan dolayı hamrum bırakıldığı haklarının talep edebilir mi? (2.000*6 ay)
Cevap : İş sözleşmeleri tarafların rızası ile imzalanmaktadır.
Eşitlik” ilkesi hem Anayasal bakımdan koruma altına alınmış hem de 4857 sayılı İş Kanununda hükmünü korumuştur. İş Kanunun beşinci maddesinde yukarıda açıkladığımız gibi “Eşit Davranma İlkesi” tanımlanmıştır. Aynı madde devamında ise yine İş Kanunun 20. Maddesinde bahsedilen “Fesih bildirimine itiraz ve usulü” başlığı altındaki madde hükümleri saklı kalmak üzere, işverenin İş Kanunun 5. Maddesinde belirtilen hükümlere aykırı davrandığını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.
Yargıtay Kararlarından bazılarını incelediğimizde ise; belli bazı durumlarda işverenin eşit davranma borcunun varlığından söz edilmiş, ancak “ esaslı nedenler olmadıkça” ve “ biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça” bu yükümlülüğün bulunmadığı vurgulanmıştır (Yargıtay 9.HD. 25.7.2008 gün 2008/ 27310 E, 2008/ 22095 K.).
İşverence, işçiler arasında farklı uygulamaya gidilmesi yönünden nesnel nedenlerin varlığı halinde eşit işlem borcuna aykırılıktan söz edilemez ( Yargıtay 9.HD. 2.12.2009 gün, 2009/33837 E, 2009/ 32939 K)
|