Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 06.02.2019 12:56 (Üye) Soru : Eczane mükellefimin yanındaki kalfaya Fiili Hizmet Zammı için dilekçe verdik kabul edildi. Şimdi bundan sonraki bildirgelerde (yıllık 60 günden aylık 5 gün) her ay 2 bildirge verilecek sanırım 1 ve 29 kodlu olarak. Bunlara gün sayılarını nasıl vereceğim, (1)25 gün (29)5 gün şeklinde mi?

Cevap : Fiili hizmet süresi zammına tabi çalışan sigortalıların; -60 günlük fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde çalışıyor olmaları halinde 29 nolu belge türü -90 günlük fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde çalışıyor olmaları halinde 32 nolu belge türü - 180 günlük fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde çalışıyor olmaları halinde 35 nolu belge türü seçilmek suretiyle düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilmeleri gerekiyor. Fiili hizmet süresi zammına tabi işlerde çalışan sigortalıların bildirimleri yapılırken, diğer belge türlerinde olduğu gibi 30 güne kadar bildirim yapılmasına izin verilirken SGK 8/11/2017 tarihinde yayınladığı duyurusuyla uygulamayı değiştirdiğini açıklamıştır. Duyuruda yapılan açıklamalara göre, 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablonun (10) numaralı sırasında (yer altı hizmetleri) olanlar hariç olmak üzere, fiili hizmet süresi zammına tabi işlerde çalışmakla birlikte, tatil, izin, kurs veya iş öncesi veya sonrası hazırlık süreleri gibi sürelerde fiilen çalışmayan sigortalıların fiili hizmet süresi zammı kapsamında e-bildirge programında her ay için azami 26 gün bildirebilmeleri amacıyla kontrol konulmuştur. Haliyle fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışan sigortalılar adına, fiili hizmet süresi zammı kapsamında her ay için 26 günden fazla bildirim yapılmasına izin verilmediğinden, eksik bildirilen 4 günlük sürenin de 1 nolu belge türü ile bildirilmesi gerekecektir. 31 gün çeken aylarda bildirim nasıl yapılaca Fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışan sigortalılar adına fiili hizmet süresi zammı kapsamında her ay 26 günden fazla bildirim yapılmasına izin verilmediğinden, hafta tatili hariç ayın kalan sürelerinde sözkonusu işlerde çalışan sigortalıların 31 gün çeken aylarda -Fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki 26 günlük hizmetlerinin; 29, 32 veya 35 nolu belge türü ve eksik gün sayısı 5 gün girilmek suretiyle -Hak kazandığı hafta tatili sürelerine ilişkin 4 günlük hizmetlerinin 1 nolu belge türü ve eksik gün sayısı 27 gün girilmek suretiyle Bildirilmesi gerekiyor.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.