07.02.2019 16:09 |
(Üye)
|
Soru : Soru:
Üstadım. Şirket ortaklarına Huzur hakkı ödemesi yapmaktayım. Yapılan ödemeden Gelir vergisi ve Damga vergisi keserek net rakkamı bankaya ödemekteyim. Ortaklar 4-A ve 4-B emekli Kişiler ve Şirket Ortağı Bu Huzur hakkından SGK ve SGDP Primi kesmemekteyim, Yapılan işlem doğrumu birde Asgari Geçim İndirimi Hesaplanması Gerekirmi bu Kişilerden Her hangi bir yerde okumadım. İyi Çalışmalar.
Cevap:Sayın,
Gelir Vergisi kesilen bordrolar da AGİ uygulanır.Birden fazla işverenden ücret alınması halinde sadece bir işverenden alınan ücretten agi yararlanılması olur. Sorunuzun SGK bölümü için "Sosyal Güvenlik Mevzuatı Danışmanı" bölümüne yeniden gönderiniz.
Bilgilerinize rica olunur. Danışma birimi
Cevap : Anonim şirketlerde; yönetim kurulu üyeleri, 5510 sayılı Kanunun 4-1/a maddesi kapsamında yani iş akdine bağlı olarak, yönetim kurulu üyesi olduğu şirkette çalışıyorlarsa, bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulması gerekir,
· Anonim şirketlerde; yönetim kurulu üyeleri, 5510 sayılı Kanunun 4-1/b maddesi kapsamında yani bağ kurlu ise bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulmasına gerek bulunmamaktadır.
· Limited şirketler içinde bağ kurlu olan müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulmasına gerek bulunmamaktadır
|