Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 03.05.2019 12:38 (Üye) Soru : Merhaba, Stajyer öğrencinin SSK girişi sonrası ssk ve gelir vergisi karşısındaki durumu nedir.Teşekkür ederim, Saygılar

Cevap : üniversite öğrencileri stajlarını, zorunlu staj, üniversite tarafından uygun bulunan zorunlu olmayan staj ve üniversiteden bağımsız olarak isteğe bağlı yapılan staj olarak yapabilmektedirler. Bu üç tür stajın uygulaması sosyal güvenlik açısından farklı sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca üniversitelerin bölümlerine göre stajyerlerin hakları değişikliktir. Üniversite öğrencisi stajyerlerin bu kapsamda okulları tarafından ödenecek sigorta prim oranı, stajyer öğrenci bakmakla yükümlü olunan kişi değil ise % 1'den % 6'ya çıkarılmıştır. Üniversiteli stajyerlerin tüm bildirimleri okulları tarafından yapılmaktadır. Bunların okulları tarafından SGK'ya tescilleri yapılırken '19-Stajyer' sigortalılık kodunun kullanılması gerekmektedir. Bakmakla yükümlü olunan kişi demek, anne ya da babası üzerinden sağlık yardımı almak ya da anne ya da baba üzerinden ölüme bağlı gelir ya da aylık almak demektir. Üniversite stajyerlerinin 01.03.2011 tarihinden sonra aylık prim ve hizmet belgesiyle yapılacak bildirimlerinde; bunlardan bakmakla yükümlü olunan sigortalılar için 22 numaralı, bakmakla yükümlü olunmayanlar (sağlıktan yararlanma hakkı olmayan) için ise 43 numaralı belge türleri kullanılacaktır. Sözkonusu belgeleri stajyer öğrencilerin üniversiteleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirecek ve primlerini ödeyecektir meslek lisesi öğrencilerinin stajında ise sgk girişi okul tarafından yapılmaktadır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.