Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 06.08.2019 15:35 (Üye) Soru : İYİ ÇALIŞMALAR, 2017 YILINDA 5 MİLYON CİROSU OLAN MÜKELLEFİMİZ VAR. 2017 YILINDA 5 MİLYON VE ÜZERİ SATIŞI OLANLAR 01.07.2019 TARİHİNDE E-FATURAYA 01.01.2020 TARİHİNDE DE E DEFTERE GEÇECEĞİNE DAİR KANUN TEBLİĞİ VARDI. ACABA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Mİ NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİYOR YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?

Cevap : Değerli Meslektaşımız Merhaba; GİB tarafından hazırlanan taslak henüz yürürlüğe girmedi. Taslağa göre; e-arşiv; elektronik defter ve elektronik fatura uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler, en geç 1/9/2019 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek a) 5 Milyon TL ve üzeri olan brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2018 hesap döneminde sağlayan mükellefler 1/1/2020 tarihinden itibaren, 2019 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ilgili hesap dönemini izleyen ikinci yılın başından itibaren, elektronik fatura (e-Fatura) uygulamasına geçmek zorundadır. b) EPDK’dan lisans alımı veya ÖTV mükellefiyet tesisini 2019 yılında gerçekleştirenler 1/1/2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda gerçekleştirenler lisans alımı veya ÖTV mükellefiyetinin tesis edildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından (bu suretle hesaplanan tarih ile yıl sonu tarihi arasındaki sürenin 3 aydan az kalması veya hesaplanan tarihin ertesi yıla sarkması halinde; ertesi yılın başından) itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. c) Aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayanlar 1/1/2020 tarihine kadar (2020 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura Uygulamasına geçmek zorundadırlar. Bu mükellefler tarafından belirtilen tarihlerden itibaren düzenlenecek faturaların istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlenmesi mecburiyeti bulunmaktadır Taslak henüz yürürlüğe girmedi iyi çalışmalar dileriz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.