Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 11.03.2020 15:05 (Üye) Soru : Merhaba Üstadım, Evvelden beri gerçek usule tabi Şahıs firması mükellef, gerçek usul mükellefiyeti devam ederken, basit usul bir mükelleften ticari taksi plakası satın almıştır. Bu nedenle plaka için kdv indirimi yapılamamıştır. Bunun dışında ayrıca 4 yıldır amortisman ayrılmaktadır. Mükellef, iki takvim yılı önce ticari plaka dışındaki diğer faaliyetlerine son vermiş ve bu sene basit usule geçiş yapmıştır. Ancak şimdi, mükellef plakasını satmak istiyor. Size sorum şu şekilde olacak : Geçmişte gerçek usule tabi iken almış olduğu plakayı, şimdi basit usule tabi iken satarsa; plaka satışından dolayı kdv beyan etmesi gerekir mi? Ayrıca, geçmişte ayrılan (gerçek usulde iken) 4 yıllık amortismanı göz önüne alarak gelir vergisi ödeyip ödemeyeceği hakkında bilgi verebilir misiniz? İyi çalışmalar

Cevap : Mükellef Basit usulde olduğu için KDV hesaplanmaz. 6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanan 7104 sayılı yasa ile ticari plakaların elden çıkarılmasına ilişkin önemli düzenlemeler yapıldı. Söz konusu yasa ile Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80’inci maddesinin üçüncü fıkrasına yapılan ekleme ile taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların 6 Nisan 2018 tarihinden sonra elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı gelir vergisinden istisna kılındı. Ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde sadece alım satın bedeli üzerinden binde 30 oranında harç alınacak.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.