Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 17.03.2020 10:56 (Üye) Soru : Merhaba, 799090-BYS. DİĞER REZERVASYON HİZMETLERİ VE İLGİLİ FAALİYETLER (DEVRE MÜLK TAKAS FAALİYETLERİ, TURİZMİ ARTTIRMA FAALİYETLERİ, VB. DAHİL, SEYAHAT ACENTELERİNİN VE TUR OPERATÖRLERİNİN FAALİYETLERİ HARİÇ) Faaliyeti bulunan vize işlemleri yapan A şahıs/işletme defteri mükellef şu işlemleri yapıyor; Müşteriden vize işlem başvurusu alıyor, vize başvurusu için konsolosluğa ya da konsolosluğun çalıştığı aracı kuruluşa müşterisi adına başvuru yapıp evrakları hazırlıyor ve süreci takip ediyor. Konsolosluk vize bedelini A şahıs/işletme defteri olan kişiden müşterisi adına tahsil ediyor ve bunun karşılığında ödeme alındığına dair bir yazı veriyor. Acente vize başvurusu takibi ve sonrasında süreci takip edip müşterisine hizmet bedeli yansıtıyor. Şimdi konsolosluk/yada aracı kuruluş vize bedeli için firmaya sadece bir ödeme yazısı veriyor, firma bunu müşterisine fatura olarak yansıtıp üzerine hizmet bedelini de koyup satış faturası düzenleyip ücretini tahsil ediyor. Bu şekilde işlemlerde hizmet bedeli kısmına kdv uyguluyor fakat vize bedeline konsolosluklar kdv almadığı için kdv yansıtmadan fatura ediyor ve müşterisine satış faturasını kesiyor. Bu şekilde işlemle satışı artıyor fakat vize bedeli kısmında aldığı evrakları gider olarak işleyemediği için her zaman kârı yüksek çıkıyor. Bununla ilgili de mükellef konsolosluk/aracı kuruluştan aldığı ödeme yazısını gider olarak işlemek istiyor. Bunu gider olarak işleyebilir miyiz? Sormak istediğim bu. Eğer işleyemiyorsak müşteri bu durumu nasıl yapmalı, gümrükçüler gibi vize bedelini karşı tarafa dekontla yansıtıp sadece hizmet bedeline mi fatura kesmeli? Yardımcı olursanız sevinirim biraz karışık olmuş olabilir teşekkürler.

Cevap : Gider olarak işlenecek belge acente adına ise işlenebilir.acente adına olmayıp işlem yapılan kişi adına ise bu bedeller faturaya dahil edilmez.Düzenlenecek fat-ura da sadece hizmet bedeli için alınan tutar ve KDV hesaplanır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.