Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 03.04.2020 20:26 (Üye) Soru : İyi günler, gündüz bakım evi olan mükellefim var. Salgın sebebiyle çalışmamıza 16/03/2020 itibariyle ara verildi.1- Personellerimizi kısa çalışma ödeneğinden faydalandırmak istiyoruz bu şartlarda çalışmak istemeyen personel olursa çıkış işlemleri tazminatlı mı olacaktır.2- Kısa çalışma ödeneği şartlarını tamamlamayan personellerimiz mevcut bunların maaş ve sgk durumları için nasıl bir yol izlemeleyiz. 3- Kısa çalışma ödeneğinden red gelirse 16/03/2020 den Hizmet almadığımız personele karşı maaş ödeme ve sgk yükümlülüğümüz devam ediyor mu? 4- Kısa ödenek başvurumuz 16/03/2020 olarak mı yoksa 13/03/2020 Cuma gününden (cumartesi faaliyette bulunmuyoruz) başlayabilir mı ? 5- Mart ücretleri 16 yada 13 günlük olarak tam ücret olarak düşünülmüştür bekleme süresi olan 1 hafta zorunlu kapatmalarda içinde geçerli midir? Geçerli olursa o haftaya yarım günlük ücret mi tahakkuk ettirlir ? 6- İşkurdan ödenekle ilgili cevap yasal yükümlülüklerimiz aphb verme süresi gibi zamanında gelmez ise ücret ve maaş ödemelerinde ne yapmamız gerekir. Çok teşekkürler.

Cevap : 1. Eğer işyeriniz mücbir sebeple kapanmamış ise Çalışmak istemeyen işçi istifa ediyor demektir. 2. Kısa çalışma ödeneği şartlarına haiz olmayan personel için idari izin yıllık ücretli izin kullanımı telafi çalışması yapılması ya da esnek çalışma modeline geçmeniz söz konusu olacaktır. 3. Red gelir ise farklar kurum tarafından talep edilir. 4. Pandemi açıklaması ile kapanan işyeri tarihleri Cumhurbaşkanlığı aıklaması olmuştur.Hazine bakanlığı 518 nolu seri tebliğ bu tarihler esas alınmalıdır. 5. evet 6. Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak ödenmektedir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.