Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 05.04.2020 18:00 (Üye) Soru : Merhabalar , Bir bayan çalışanımız yaklaşık 2,5 yıldır aralıksız olarak sigortası 30 gün üzerinde görünerek çalışıyor 2 ay sonra doğum için rapor olacak, malum yaşanan virüs sıkıntısından dolayı, doktoru çalışmaması gerektiğini, dışarı çıkmasını istememiş. Bu konuyla ilgili araştırma yaptığım zaman, rapor alınmadan önceki son 1 yıl içinde 90 gün sgk lı olarak görünmesi yetiyor deniliyor, Ben yukarıdaki bayan çalışanımızı 2 ay ücretsiz izin göstersem, 2 ay sonrada doğum raporu alacak zaten, bir sorun olurmu??? Yani son 1 yıla baktıklarında önceki 2 ayda prim 0, önceki 10 ayda tam olarak görünecek, *** Bir yılda 90 gün varsa, rapor öncesi son 1 yada 2 ay süreli tek bir seferde ücretsiz izinli görünmesinin bir mahsuru varmı acaba ? Doğum parasını almaya engel teşkil edermi 10 günü geçen ücretsiz izinlerde, sigortalılık halini yitirdiğini araştırdım ama tam bir bilgiye ulaşamadım, Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap : Kadın işçinin doğum yapması nedeniyle ona geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesidir. Bunun için de ilk olarak; kadın işçinin doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün priminin SGK’ya bildirilmiş olması gerekir. Böyle bir durumda kadın işçiye doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta boyunca her gün için rapor parası ödenir. Çoğu gebelik varsa, doğumdan önceki 8 haftalık süre 10 hafta olarak uygulanır. Eğer sigortalı kadın, erken doğum yapmışsa ve doğumdan önceki 8 haftalık istirahat süresinin tamamını kullanamamışsa; kullanamadığı bu süreler doğum sonrasına eklenir ve bunların rapor parası da ayrıca ödenir. Benzer şekilde kadın sigortalı; doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmak ister ve doktor da bunu onaylarsa, kadının doğum öncesi kullanamadığı bu istirahat süreleri de doğum sonrasına aktarılır ve yine bu sürelere ait rapor parası da SGK tarafından ödenir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.