Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 29.04.2020 10:58 (Üye) Soru : Merhaba ; 16.03.2020 tarihinde kısa çalışma ödeneğine başvurduk .Olumlu yada olumsuz dönüş yapılmadı.Yalnız işyeri 28.04.2020 kapattık dolayısıyla işçileri çıkartmamız lazım ama 7244 kanunda 17.04.2020-17.07.2020 işten çıkış belirli kodlar dışında yasaklandı.Bu durumda nasıl bir yol izlememiz lazım işten çıkış kodu işyeri kapanması diye yapabilir miyiz ?

Cevap : Öncelikle Koronavirüs sebebi ile Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmak için başvuru yapan işverenler Kısa Çalışma Başvuru durumlarını İŞKUR işveren sistemine giriş yaptıktan sonra Kısa Çalışma Ödeneği Sonuç Bilgisi Raporu butonu ile sistem tarafından oluşturulan raporu indirerek Çalışanların Kısa Çalışma Ödeneğini hak edip etmediklerini sorgulayabilirler. Kısa Çalışma Ödeneği Sonuç Bilgisi Raporunda her bir çalışan için Hakediş durumunu belirtilmiştir. 28,04,2020 tarihinde kapanan işyerinde bulunan işçileriniz için ; 1- Aylık Bildirimler SGK işveren sistemi üzerinden COVİD 19 ÜCRETSİZ İZİN GİRİŞİ menüsünden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın üçüne kadar işveren tarafından yapılacaktır. Ücretsiz izin uygulanan dönem bildirgelerinde eksik gün nedeni 28-Pandemi Ücretsiz İzin olarak işaretlenecektir. 2- İş sözleşmesi devam ederek ücretsiz izne ayrılanlar için Nakdi Ücret Desteği Başvusu İşveren tarafından yapılacak olup işçinin yapacağı herhangi bir işlem bulunmamaktadır. 3- Başvuru Güncelleme işlemleri, Ücretsiz iznin uygulandığı ayı takip eden ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirlecektir. 4- Kısa Çalışma Ödeneğine hak kazanamayan işçiler için Prim Bildirgelerinde bildirilmiş olan 18-Kısa Çalışma Ödeneği, 28-Pandemi Ücretsiz izin olarak güncellenerek işveren tarafından Nakdi Ücret Desteği başvurusu yapılacaktır. 5- 17 Nisan 2020 tarihinde sonra ücretsiz izne ayrılmasına rağmen prim bildirgelerinde 28-Pandemi ücretsiz İzin eksik gün nedeni yerine sehven başka bir eksik gün kodu ile bildirim yapanların eksik gün kodunun değiştirilmesi için SGK Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.