Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 02.05.2020 12:00 (Üye) Soru : Merhaba, İşkur tarafından gönderilen ek/2 xml dosyasını doldurulması hk.da sorum olucak. - işkur özellikle belirtmiş: '' sigortalı adına SGK’ya BİLDİRİLEN ya da BİLDİRİLECEK bilgilerle tutarlı olacak şekilde prim, gün sayısı, eksik gün sayısı ve nedeni girilmelidir.'' diye. - Bende bu durumda sgkya +7 gün fazla bildirdiğim bildirgemde ki bilgileri girdim( gün sayısında malum hata verdi). - Çünkü işkur yine demişki tabloda kısıtlamalar (alt üst sınırlar) vardır onun dışına çıkamazsınız.(Yani kçö başlama tarihine göre biz eksik gün ve çalışan günü dışına çıkamayan formatı belirledik demiş) Şimdi bu durumda bende sgk bildirgemle uyuşmayan (+7gün sebebil ile çalıştı gösterdğim 7günü kastediyorum) bu 7 günüde çalışmadı ( sgk bildirgemde çalıştı bildirdim) yazmaktan başka çare göremiyorum. Siz ne dersiniz. Teşekürler.

Cevap : öncelikle; 4447 Sayılı işsizlik Kanunu Ek 2. maddesi uyarınca “Zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma yapılması halinde, kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.” ile 4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gosterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır. Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB'de bildirilmesi gerekmektedir. Diğer yandan işçi bu 7 günlük süreyi takip eden günden itibaren en fazla 83 günlük süre boyunca KÇÖ alacaktır. SGK bildiriminiz doğru olup. İŞKUR un XML dosyasını kçö başlangıç tarihini yazarak istemiş oldukları şekilde vermeniz işkur ve sgk bildirimi uyumsuz olduğunu göstermemktedir. işkur kçö yü bütün olarak bildirin biz işveren kısmınıda bunun içinde görmek istiyoruz diyor. SGK da il yedi gün yarım ücreti ödemelisiniz yoksa kçö ye hak kazanamazsınız diyor. 4857 sayılı kanun ister kçö ye hak kazan ister kazanma işyerinizde faaiiyet tamamen veya kısmen durmuşsa çalışılmayacak olan 7 günlük yarım ücreti içiye öde diyor. Şu halde yapmış olduğunuz bildirim doğru olup 7 gnün dahil olduğu kçö XML dosyasını İşkur a bildirmenizde bir yanlışılk bulunmamaktadır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.