Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 04.05.2020 13:55 (Üye) Soru : Merhabalar, Öncelikle vermiş olduğunuz değerli yorumlar için çok teşekkür ediyorum. Kısa çalışma ve nakdi ücretsiz izin desteğinde görünün sonrasında doğum için rapar olacak bir kadın çalışan, rapor parasını alabilir mi acaba? Önceden 21-Diğer ücretsiz izin gösterildiğinde sigortalılılk halini yitirmiş olarak sayıldığından rapor paraları ödenmiyordu. Şimdi covid 19 ile hayatımıza girmiş olan, 10-18-27-28-29 kodlarında durum nedir acaba, rapor parasını alabiliyor mu ? Gss yönünden kçö de nüd de de gss prim ödeniyor , o bakımdan sorun yok.Odamızın, bu konu ile ilgili 30.08.2019/146-1 sirküler yayını var, orada 21 kodun yanında, İlgili genelgede aylık prim ve hizmet belgesinde “(4)-gözaltına alınma, (5)-tutukluluk, (6)-kısmi istihdam, (7)-puantaj kayıtları, (14)-diğer, (15)-devamsızlık, (16)-fesih tarihinde çalışmamış, (20)-ücretsiz yol izni, (21)-diğer ücretsiz izin, (23)-yarım çalışma, (24)-yarım çalışma ve diğer nedenler” eksik gün nedeni olarak bildirilen ve bu aylarda gün ve kazanç bildirilmeyen sigortalılar için en son prim bildirilen gün itibariyle sigortalılığın sona ermiş sayılacağı, .... diye devam ediyor Yukarıdaki paragraftaki, (23)-yarım çalışma, (24)-yarım çalışma ve diğer nedenler içine, şimdiki 10-18-27-28-29 gibi kodları dahil ederek, sigortalılık halini yitirmiş olarak sayabilir mi acaba sgk , rapor paralarını ödemeyebilir mi ? Örnek olarak, 3 ay kısa çalışma ödeneği alan yada nakdi ücretsiz izin desteğinden faydalanan bir bayan çalışan, 3 ay sonra doğum raporu aldı, doğum yaptı, rapor bittikten sonra , rapor parasını alabilirmi ? rapor öncesi 3 ay sigorta gün sayısı olamayacağı için, sigortalılık halini yitirmiş mi sayılıyor.? Bu konuda yarıdımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Cevap : 29 pandemi ücretsiz izin ve diğer nedenlerle bildirim yapılmalı işçi talebine göre yüksek olanı tercih edebilir. önceden de 01 rapor onaylanabilirdi. eğer kçö alırken rapor almışsa 27 kod eğer nakdi ücret desteği alırken rapor almışsa 29 kod girilmelidir. İşçinin doğum parası alabilmesi için 90 gün adına prim ödenmiş olması gerekir. kadın işçinin doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün priminin SGK’ya bildirilmiş olması gerekir. Böyle bir durumda kadın işçiye doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta boyunca her gün için rapor parası ödenir. Çoğu gebelik varsa, doğumdan önceki 8 haftalık süre 10 hafta olarak uygulanır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.