Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 21.10.2020 10:01 (Üye) Soru : Merhaba Üstat, Şirket personelimiz gelecek ayın başında işten ayrılacak. Kendisi ile (bordromuzdan çıkıyor) 6 aylık danışmanlık sözleşmesi imzalayacağız. işten ayrılan arkadaşımıza 5.000 TL ödeme yapmak istiyoruz ( 1 aylık hak edişi olacak). bu konu ile alakalı aşağıdaki sorunları yaşıyorum. destek olursanız sevinirim; 1- 5.000 TL için Serbest Meslek Makbuzu düzenlemeli değil mi? 6 ay süreklilik arz ettiği için Gider pusulası olmuyor? 2- SMM düzenlemek için ikmet'inin bağlı olduğu vergi dairesine gidip başvuru da bulunacak ve vergi Numarası alacak değil mi? 3 - Peki bu makbuzu Bastırmalı mı yoksa İnteraktif vergi Daiesinde E-SMM düzenleyebiliyor mu? 4 - Son olarak Serbest Meslek Makbuzunda STOPAJ % 20 mi KDV ise % 18 mi olacak? Gerçek kişilerde STOPAJ 0 (Sıfır mı olmalı)? Örnek hesaplama - (Stopaj % 20) : 1.000 TL Net bedel için; 250 TL Stopaj kesintisi yaparım (1.250 TL BRÜT) + 225 TL KDV Ödemesi yaparım. Yapacağım Toplam Ödeme 1.225 TL olacak. Doğru mu? Örnek hesaplama - (Stopaj % 0) : 1.000 TL Net bedel için; 0 TL Stopaj kesintisi yaparım (1.000 TL BRÜT) + 180 TL KDV Ödemesi yaparım. Yapacağım Toplam Ödeme 1.180 TL olacak. Doğru mu? teşekkür ederim.

Cevap : İşten ayrılan Kişi Serbest meslek erbabı tanımına giriyor ise Serbest meslek kazanç mükellefi aksi durumda Ticari kazanç mükellefi olur.Gider Pusulası ile ödeme olmaz. S.Meslek erbabı ikamet adreslerini de iş yeri olarak gösterebilir.Serbest meslek erbapları e-smm kullanmak zorundadır. Serbest meslek mensubu Vergi mükellefi olan müşteriye % 20 GV stopajı yapar vergi mükellefi olmayanlara GV stopajı yapılmaz.KDV oranı ise % 18 dir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.