Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 20.11.2020 16:08 (Üye) Soru : Soru: Üstadım Merhaba, Bilanço esasına göre defter tutan bir adi ortaklık veya şahıs firması için 131-331-193 hs.kullanılmaz deniliyor. örn.bankada 100.000 TL olduğunu varsayarak 200.000 TL lik bir ürün alındığında bu aradaki farkı ortak veya firma sahibi karşılıyor. bunun kaydı atarken 331 hs.kullanmayacak isek 500 hesabı mı alacaklandırmamız gerekir? daha sonra 100.000 TL yi ortağa geri verdiğimizde tekrardan 500 hesabımı borçlandırmamız gerekir? bu durumda 500 hesap cari hesap gibi sürekli hareket görmüş olacak doğru mudur? Saygılarımla Cevap:Sayın, GV mükellefleri veya adi ortaklık 131-331 hesapları kullanmaz. 500 hesap cari hesap olarak kullanılamaz. Kalıcı sermaye artırımı yapılarak işlem yapılır. Bilgilerinize rica olunur. Danışma birimi Cevabınız için teşekkür ederim. Üstadım kalıcı sermaye artırımı yapılması lazım diyorsunuz fakat uygulamada ortakların şirkete borç verdikleri malumunuz. Adi ortaklık banka kredisi kullanmak yerine ortaktan borç alamaz mı? Kaldı ki yeterli sermayesi olmasına rağmen alacaklarını tahsil edemediği için mal alırken ortaktan borç alması gayet doğal bir durum değil mi? Sorularım şunlar: 1-Sermaye artırımı Sermaye şirketlerinde olduğu gibi bir prosedürü var mıdır? 2- Bu şahıs ortaklığı bilanço esasına göre olmasaydı yıl sonunda toplam karı ortaklar paylaşacaktı ve bir sermaye koyma zorunlulukları yok. Bu durumda sürekli sermaye artırımı ve azaltımı mı yapmaları gerekecek(verdikleri parayı almaları için) Saygılarımla,

Cevap : Hukuka ve TDHP aykırı işlemlerin değerlendirilmesi olmaz .Şahız firmalarında Ortaklar borç verip , borç almaz. 1-Sermaye artışı için özel bir işlem yapılmaz. muhasebe kaydı yeterlidir. 2-Şahız işletmelerinde elde edilen kar Kasa ve Bankadan ortak veya ortaklara dağıtılır.Defterin işletme veya bilanço olası durumu değiştirmez.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.