Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 19.01.2021 10:54 (Üye) Soru : Üstad günaydın hayırlı sabahlar.Defter beyana tabi mükellefimizin Bakkal üzeri işyerini 13.10.2020 tarihinde kapanışını verdik.Kapanış yapılırken stoktaki 40.000 TL’lik gıda faturası E arşiv değil de kağıt ortamında mükellefin kendisine(bakkal sahibine) kesilmiş.Kalan 20.000 TL lik gıda faturası da yine kağıt ortamında bakkalı devir alan defter beyana tabi mükellefe fatura edilmiş.Bu faturalar hem bakkalı devreden, hem devir alan adına 13.10.2020 tarihinde kayıtlara alınıp maliyeye beyan edildi.Biz de bunu yeni fark ettik. Faturadaki tutarın %10 oranında özel üsülsüzlük cezası kesileceğini biliyoruz Soru 1: %10 luk ceza hem satıcı hem alıcıya mı kesilir.Alıcı aldığı bu kağıt faturadaki kdv yi indirim konusu yapabilir mi kdv hariç tutarı stok mal olarak kayıtlarında tutmaya devam ederse geçerli mi.Yoksa düzeltme beyannamesi vererek bu alış faturasını kayıtlarımızdan çıkaralım mı. Soru 2 :Faturayı kesen için yapılabilecek bir şey yok sanırım. Eğer alıcıya da faturadaki tutarın %10 oranında ceza kesilecekse bu alış faturasını düzeltme beyannamesi ile alıcının kayıtlarından çıkarırsak,alıcı %10 luk bu cezadan kurtulur mu. Soru 3: Bakkal sahibinin kendisine kestiği 40.000 TL lik kağıt fatura için ceza nasıl kesilir.Bakkal sahibi hem satıcı hem de alıcı olarak kabul edilip çift ceza mı kesilir yoksa tek ceza mı Üstad böyle bir sorunumuz var kısacası bu işin içinden en az cezayla kurtulabilmek için nasıl bir yol izlememiz lazım. Biraz uzattım kusura bakmayın.kolay gelsin

Cevap : 1-Kağıt ortamda fatura kesilmez. Beyannamelerin düzeltilmesi gerekemez Bu durumu Vergi idaresi tespit etmesi halinde % 10 özel usulsüzlük cezası uygular. 2-Beyanname düzeltilmez. Alıcıya da ceza uygulanır. 3-Sadece satıcıya ceza uygulanır. "En az ceza ile kurtulma" diye bir yorum olmaz.Yasalarda belirtilen cezalar kesilir. Ancak cezalar itiraz etmeden ödenmesi halinde VUK 376. maddeden yararlanılır.Cezanın % 50 si kalkar.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.