Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 01.02.2021 13:01 (Üye) Soru : Merhaba üstadım, KÇÖ ile ilgili bir hususta daha bilgiye ihtiyacım var. Aralık ayında 22,5/45 olarak uyguladık. RT yok, HT ise 5 gün. Personelin fiilen çalıştığı saat ise ay içinde toplam 68 saat yani 9 güne isabet ediyor. 3 gün de bizim ödememiz gereken HT ücreti. Toplam 12 gün. İşkur 15 gün ödedi. Biz ay 31 çektiği için 16 günlük ücret ödedik. Aradaki az çalışmayı peyder pey yıllık izin olarak kullandırıyoruz.(Personelin birikmiş yıllık izni mevcut) Sokağa çıkma yasağı olan günleri nasıl değerlendirmeliyiz burda? Aradaki 4 günü yıllık izin olarak değerlendirebiliyor muyuz? Bu durumda yasak ihmal edilmiş oluyor mu? 8 günlük yasağın 4 günü HT ne denk geldiği düşünülse 4 günü izin olarak düşülemez mi?

Cevap : İzin ücreti belirlenirken fazla çalışma karşılığında alınacak ücretler, sosyal yardımlar ve primler hesaba katılmaz. Ayrıca iş yerindeki devamlı işçilerin, normal mesai saatleri dışında yapmış oldukları işlerinde bu işler için aldıkları ücretler de hesaba katılmaz. 25391 sayılı Resmî Gazete’de 03.03.2004 tarihli olarak yayımlanmış Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 21. maddesine göre; İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücretini izin başlamadan önce peşin olarak veya avans şeklinde ödemek zorundadır. Yüzde usulü uygulanıyorsa eğer işveren yüzdelerden toplanan para dışında kalan izin ücretini öder. Yıllık ücretli izin süresi zamanına denk gelen hafta tatili, genel tatil ve ulusal bayram ücretleri ayrıca ödenir. Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışan çalışanlara; izin dönemine rastlayan çalışması gereken sürelere dair ücretleri, yıllık izin ücreti olarak ödenir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.