Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 23.02.2021 18:24 (Üye) Soru : BUGÜN İŞVERENE " ...... ADLI ÇALIŞANINIZ İŞGÖREMEMEZLİK RAPORU ÇALIŞMADI BİLDİRİMİ YAPILMADI NEDENİYLE DOSYASI ARŞİVE KALDIRILMIŞTIR" MAİL GELİYOR. ARŞİV KONTROL EDİLDİĞİNDE ÇALIŞANIN SAĞLIK MERKEZİ Filyasyon Merkezi DEN ARALIK 2020 10 GÜNLÜK RAPORU VAR FAKAT ÇALIŞAN BEN ARALIK/2020 DE RAPOR ALMADIM HASTALANMADIM . FAKAT BABAM COVİD OLMUŞTU. FAKAT BANA RAPOR VERMEDİLER. ÇALIŞAN RAPOR OLDUĞUNDAN HABERİ YOK. İŞVERENE DE RAPOR SGK TARAFINDAN ÇALIŞANINIZ RAPORLU DİYE SÜRESİ İÇİNDE MAİL OLARAK BİLDİRİLMEMİŞ. İŞERENİN RAPORDAN HABERİ YOK. RAPORUN İŞVERENE TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 5 İŞ GÜNÜ İÇİNDE ÇALIŞMADIĞINA DAİR ONAYI YAPMASI HALİNDE İDARİ PARA CEZASI OLMAYACAĞI, DAHA ÖNCE TEBLİĞ EDİLMEYEN BUGÜN GELEN ARŞİVDEKİ RAPORUN 5 İŞ GÜNÜ İÇİNDE ONAYLANMALI MI? İZLENMESİ GEREKEN YOL HAKKINDA BİLGİ VERMENİZİ RİCA EDERİM.

Cevap : Bir önceki maailinizde rapor yok demiştiniz. Sistemde rapor var ise onaylamanız gerekmektedir. Durumu izah eden bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz sgk ile iletişime geçiniz. 4/a kapsamında sigortalı olan veya sigortalı sayılanların (2) rapor almaları durumunda, işveren bu rapor ile ilgili çalışmazlık belgesini (çalışılmadığına dair bildirim) rapor 10 günden kısa süreli ise istirahatin bittiği günden itibaren, 10 gün ve daha uzun süreli ise onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan sürenin bittiği günden itibaren 5 iş günü içinde internetten (www.sgk.gov.tr adresinden işveren menüsü altında bulunan calışılmadığına dair bildirim giriş ekranından) SGK' ya bildirmelidir. İş kazası, meslek hastalığı ve analık durumlarına bağlı raporlarda bir gün dahi olsa bildirim yapılması gerekmekte ancak hastalık nedeniyle kullanılan raporlarda iki güne kadar olanlarda bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır. Rapor alan sigortalının rapor bitim tarihinden itibaren, on günden uzun süreli raporlarda sigortalının talebinin olması halinde onar günlük sürelerin sonundan itibaren beş iş günü içinde internet üzerinden çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılmaması halinde idari para cezası uygulanacaktır. Beş günlük sürenin tespitinde, sigortalının raporu işverene ibraz etmeme ihtimali göz önünde bulundurularak, SGK tarafından tebligatlı bir yazı yazılacak, bu yazının işveren tarafından alındığı günden itibaren beş iş günü içinde bildirim yapılmaması halinde idari para cezası uygulanacaktır. Bildirimin SGK tarafından idari para cezası uygulandığı güne kadar yapılmaması halinde aylık asgari ücretin beş katı tutarında, beş günlük süre geçtiği halde, SGK'nın henüz idari para cezası uygulamadığı durumlarda ise aylık asgari ücretin iki katı tutarından idari para cezası uygulanacaktır. İdari para cezasına esas asgari ücret, bildirimin yapılması gereken son günde geçerli olan asgari ücrettir. Her ne kadar SGK'nın tebliğ yazısından sonra idari para cezası uygulanacak olsa da, çalışmazlık bildiriminin süresi dışında yapıldığının veya hiç yapılmadığının, Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları veya müfettişleri tarafından tespit edilmesi durumlarında da idari para cezası uygulanacaktır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.