Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 14.04.2021 13:27 (Üye) Soru : Merhaba üstadım, Aşağıdaki soruya istinaden ilerlemem gereken yol nasıl olmalı? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim. Firmamızın binamızdaki ilk yemekhaneyi işleten firma X Gıda idi. Bu firma tüm araç -gereç, masa- sandalye, televizyon, buzdolabı, tezgah, yemek pişirme ocakları ve kapları, yazarkasa gibi çok sayıda demirbaşı satın aldı (ayrıca yemekhane alanının havalandırma altyapısını da inşa etti) ve giderken de bu demirbaş ve altyapı sistemlerini bize bıraktı. (X Gıda ile yaptığımız kira sözleşmesinde de firma giderken restaurant alanındaki demirbaşları ve alt yapıyı da bedelsiz olarak bize bırakacağına dair bir madde yer almaktadır.) Fakat bırakılan bu demirbaşların genel bir listesi ve alım faturaları (X Gıda adına düzenlemiş çeşitli demirbaşlara ilişkin 2013 tarihli alım faturaları elimizde var) olmasına karşın bir devir tutanakı yapılmamıştır. Biz de hiçbir zaman demirbaş kayıtlarımıza almadık. X Gıda çıktıktan sonra yerine Y Gıda geldi. Söz konusu demirbaşları Y Gida da kullandı. Daha sonra Y Gıda da 2020 yılında çıktı. Demirbaşların hepsi 2013 yılında alınmış, eski fakat kullanılabilir durumdadır. Bir özel şirket ile anlaşarak demirbaş sayımı yaptırdık elimizde yemekhaneye ait bir sayım listesi de var. Şu an firmamızın binası yemekhane alanımız boştur. İşletmeci yok. Yeni bir işletmeci gelecek olursa bu demirbaşlar yeni gelen firmaya emaneten devir edilecektir. Söz konusu demirbaşaları Muhasebe kayıtlarımıza almak istiyoruz. Bu durumda hangi tarihte, hangi fiyattan ve ne şekilde bir kayıt yapmamızı önerirsiniz? Amortismanını ne şekilde hesap etmeliyiz? NOT: Y Gıdaya icra geldi ve bize ait olan bazı demirbaşların gerçek sahibinin biz olduğumuzu kanıtlamamız gerekiyor.

Cevap : Oldukca karmaşık ve vergi hukukuna uygun olmayan devirler ve bedelsiz teslimler yapılmıştır. Vergi ve muhasebe uygulamasında Esas olan Bedelsizde olsa emsal bedelden fatura düzenleyerek kayıt yapılır. Vergi mükellefi olmayanlardan alınan ATİK ler için gider pusulası düzenlenir. Düzenlenen Gider pusulasında KDV ve GV stopajı yapılmaz. Diğer taraftan ATİK ler için Faydalı ömür kuralına göre İlk iktisapdan itibaren süre hesaplanır. her devirde süre (0) dan başlamaz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.