Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 10.06.2021 16:21 (Üye) Soru : SAYIN İLGİLİ; İHRACAT YAPAN BİR LTD ŞİRKETİMİZ MİCRO İHRACAT YAPMAK İSTEMEKTE. BU MÜMKÜN MÜDÜR?? ŞİRKETORTAĞI MÜDÜRÜ (22 YAŞINDA) GENÇ GİRİŞİM TEŞVİKİ KAPSAMINDA GERÇEK KİŞİ OLARAK VERGİ MÜKELLEFİYETİ YAPMAK MÜMKÜN MÜDÜR??? KONUYLA İLGİLİ DETAY BİLGİ TALEP EDER TEŞEKKÜR EDERİM

Cevap : BAHSETTİĞİNİZ MÜKELLEF GENÇ GİRİŞİMCİ İSTİSNASINDA YARARLANIR.MİKRO İHRACAT KONUSUNDA YAŞ VEYA MÜKELLEFİYET SINIRLAMASI OLMAZ.HER MÜKELLEF YAPAR. MİKRO İHRACAT İÇİN BİLGİ NOTU AŞAĞIDADIR 300 kilodan az ve KDV hariç 15 bin Euro değerini geçmeyen ürün gönderimleri Mikro ihracat kapsamındadır. Mikro ihracat işlemleri doğrudan Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan daha az bir bürokrasi ile yapılabilmektedir. Mikro İhracatta Hangi Belgeler Gereklidir? Ürünlerinizi Türkçe faturanın orijinali ve İngilizce kopyası ile birlikte yetkilendirilmiş olan kargo şirketlerine teslim etmeniz yeterlidir. Mikro ihracatta KDV iadesi alınabilir mi? Mikro ihracatta KDV iadesi almak için elektronik ticaret gümrük beyannamesi ve faturalar ile birlikte Vergi dairesine başvuru yapılması yeterlidir. Mikro İhracat Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Mikro ihracat faturasında zorunlu olan bilgiler ile birlikte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da şunlardır; Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir. Faturada “gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalem yazılamaz; sadece eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilir. Faturada GTIP ve menşei bilgileri ile birlikte Türkçe tanımı da mutlaka belirtilmelidir. İhracat faturalarında KDV eklenmemelidir. Mikro İhracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler Mikro ihracat için fatura kesmek ve vergi bildirimleri gerekir. Bunun için şirket kurulmalıdır. Mikro ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleri ile de mikro ihracat yapılabilir. Maliyeye vergi bildirimi yapmayan gerçek kişiler kanunen mikro ihracat yapamaz. Aksi durumda kanuni yaptırımlar uygulanır. Mikro ihracat ile geleneksel ihracat arasındaki en temel fark, yurt dışına gönderilecek ürünlerle ilgili limitlerdir. Geleneksel ihracatta limit yoktur; mikro ihracat gönderileri limitlidir. Mikro ihracat kargo prosedürleri, lisanlı ekspres kargo şirketine aittir. Yani mikro ihracat ile ilgili tüm lojistik süreci yetkili kargo şirketi yürütür. Mikro ihracat kapsamı dışında kalan ve farklı prosedürler gerektiren ürün ya da hizmetler şunlardır; fuar ve sergi, tamire giden eşyalar, bedelsiz ürünler, hediye, dahilde işleme, hariçte işleme gibi ihracatlar (tamir amaçlı, geçici, fuar, vb.); kısıtlamalı, izne tabi, kayda ve denetime bağlı ürünler (gıda, ilaç, kimyasal ürünler vb.).
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.