Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 03.08.2021 12:08 (Üye) Soru : Merhaba, bu konuda çok farklı bilgi aldik ve netliği konusunda çaresiz kaldık...7326 sayili kanun Yeniden değerleme konusu ile ilgili olarak cok acil bilginize desteğinize ihtiyacımız var.. 7326 sayılı kanun Yeniden değerleme için 2021/1.dönem geçicide ayrılan amortismanları alin diyor. Kullandıgımız sabit kıymet programı 2021 girişleri için yeniden degerleme işlemini desteklemiyor ve çok sabit kıymet oldugu için zaten excelde tutmamız çok zor.. Biz de 31.12.20 verilerini alıp mayısa taşıdık ve beyanname verdik, bu çalışma yanlış mı oldu, dogru mu?? Ve tekrar düzeltme beyannamesi yapmamız gerekirse 2021 girişleri almadan, sadece 2020 ve öncesi girişleri ve amortismanın degerlerini 31.03.21 itibariyle alıp Mayısa taşımak istiyoruz . Ama 1.donem geçici içinde örnegin 253 hesapta amortismanı devam eden ne varsa alınmalı demis Yeminlimiz.. Fakat tebliğde ' yasal defter kayıtlarında yer alan tasinmaz, atiklerin bir kismi veya tamami icin yararlanilabilir diyor, ben 253 veya 255 hesabın içindeki tüm amortismanları devam eden sabit kıymetleri degerlemeye tabi tutmak zorunda mıyım. Günlerdir çok sorun yaşıyorum, lütfen acil dönüşünüzü rica ederim.

Cevap : ATİK lerin tamamı için yeniden değerleme yapmak zorunda değilsiniz istediğiniz ATİK değerlemeye tabi tutarsınız.Tüm ATİK ler değerlenecek diye bir zorunluluk olmaz.Diğer taraftan değerlemeye ilişkin hesaplama sonucu çıkacak vergiyi beyan edeceğiniz beyanname formatını GİB henüz sisteme yüklenmedi. Yeniden değerlemeye tabi işlemin son yapıla tarihi 31/102/2021 dir. Bu gün değerleme yapmanızın önemi olmayacaktır Değerleme yapıldığı tarih de beyanname verilmesi gerekir. Diğer taraftan işlemler için Kullanılan programın önemi yok Sizde tebliğdeki kurallara göre hesaplama yapabilirsiniz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.