Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 22.09.2021 11:40 (Üye) Soru : Değerli Üstadım vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. 1. Sorum = Transit ticaret olacak. Mal İran'dan Brezilya'ya gidecek. Transit ticaret yoluyla.Burada Transit ticarette Kdv beyanında hangi kodu göstermeliyim. İrana para gönderilmiş bu mallarla ilgili ortada fatura yok sadece invoice diye bir evrak. bu malın girişini tarafımıza irandan gönderilen invoice evrakı ile işi girşini kayıtlarımıza alabilir miyiz. Brazilyaya istisna faturası kestiğimizde Kesilen faturada transit ticaret olduğunu belirtmelimiyiz. 2.sorum= bir mükellef aldık. mükellefin aktifinde 3 tane araç gözüküyor. Oysaki 2 aracı var. eski meslektaşın çalışanı araç satış faturasını işlerken sanırım o faturayı araç satışı değil de mal satışı olarak algılamış ve 2019 yılında satışı yapılan ve faturası kesilen aracın çıkışı mizandan yapılmamıştır. Nasıl bir yol izlemeliyim. 7326 kapsamında veyahut başka bir şekilde. Nasıl bir yol izlenmeli. Sonuçta bu araç 4 yıldır satılmış ve mizanda. (satış ft kesilmiş- işleyen mal satışı gibi göstermiş) sorum 3= 3000 usd yi aşmayan ihracatta 180 gün içinde ihracat bedelinin yurda getirilmesi yönünde bu sınır yine 30.000 USD midir. Son sorum ise mükellefin 120 li hesaplarında öteden beri kalan bakiyeler var. 120-121-159 kasa affı tebliğine baktığımda diğer hesaplar da azıyor. diğer hesaplardan kastım mesela 121 deki ve 120 de bir cariyi de bu kapsama sokup yüzde 3 ünü ödetip kurtulabilir miyiz. Çok tşk ederim.

Cevap : 1-Transit ticaret ile yapılan teslimler KDV beyannamesinde beyan edilmez. Muhasebe kayıtların da alış ve satış olarak yer alır.Kayıtlar fatura ve benzeri belgeler ile yapılır.Faturaya transit ticaret dir diye bir şerh yazılmaz.Düzenlenecek faturanın üzerinde zaten adres var. 2-Hukuka ve muhasebe kurallarına aykırı yapılan işlemler konusunda nasıl bir işlem yapılacağı hakkında yorumuz yok. Gib den özelge alarak işlem yapınız. 3-180 gün içinde dövizin yurda getirilmesi şart dır. Rakam konusunda Merkez bankası veya kambiyo müdürlüğünden bilgi alınız. Bilgimiz yok. 4-Kasa ve ortaklardan alacakların düzeltilmesi için 100-131-231 hesaplardaki tutarlar için kullanılır.Bahsettiğiniz yöntem TDHP na aykırı ve usulsüzlük cezası gerektiren işlemlerdir. TDHP kurallarına göre muhasebe kaydı yapmanızı öneririz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.