Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 12.11.2021 13:16 (Üye) Soru : kıbrıs vatandaşını istanbuldaki işyerimize ieş almak istiyoruz . 1-izin şartı varmıdır? 2-izin şartı varsa ücret olarak asgari ücretin katları şeklinde olan yabancı vaandaş için açıklanan maaşlarmı geçerlidir yoksa maaş konusunda serbestlik varmıdır?teşekkür ederim

Cevap : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen işgücü politikasına uyulması suretiyle 6735 sayılı Uluslararası İşgücü kanununda belirtilen nitelikleri taşıyan yabancılara istisnai olarak çalışma izni verilebilmektedir. Söz konusu kanunun “Çalışma izninin istisnai olarak verilebileceği yabancılar” başlıklı 16.maddesinde düzenlenen yabancılar kanun koyucu tarafından sınırlı olarak sayılmış olup, aşağıdaki kişiler istisnai çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. 1.Eğitim seviyesi, tecrübesi, bilim ve teknolojiye katkısı itibariyle nitelikli işgücü sayılan yabancılar; 2.Türkiye’ye yapacağı yatırım ve ihracat niteliği, sağlayacağı istihdam gücü ve bilim ve teknolojiye yapacağı katkı itibariyle nitelik yatırımcı olarak sayılan yabancılar; 3.Türkiye’de yapılan bir projede belirli süreliğine çalışacak olan yabancılar; 4.İlgili Bakanlıklar tarafından Türk Soylu olduğu bildirilen yabancılar; 5.KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşları; 6.AB (Avrupa Birliği) üyesi ülke vatandaşları; 12.11.2021 13:14 Yabancıların Çalışma İzni Türlerinden İstisnai Çalışma İzni 7.T.C. vatandaşı ile evli olup evlilik birliği içinde yaşayan yabancılar; 8.6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan uluslararası koruma başvurusu olan, şartlı mülteci, vatansız, geçici koruması bulunan, insan ticareti mağduru yabancılar; 9.Diplomatik dokunulmazlığı olmaksızın yabancı devletlerin veya uluslararası kuruluşların Türkiye temsilciklerinde çalışan yabancılar; 10.Sınır ötesi hizmet sunucusu olan yabancılar; 11.Alanında uluslararası başarısı olan ve Türkiye’ye sportif, sanatsal, bilimsel veya kültürel olarak gelecek olan yabancılar. İstisnai çalışma izni, çalışma izni türü olup diğer çalışma izin belgeleri gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. İstisnai çalışma izni, başvurucusuna çalışma izni muafiyeti sağlamamaktadır. Yabancının diğer çalışma izin türlerinde olduğu gibi çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması gerekmektedir. Yapılan mesleğe göre ücret asgari ücretin katlarına göre belirlenmektedir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.