Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 13.01.2022 10:45 (Üye) Soru : MERHABA,12.01.2022 TARİHLİ 31717 SAYILI TEBLİĞ İLE İLGİLİ OLARAK,SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GELİR SAĞLAYANLARLA İLGİLİ; 1-MÜKELLEFİM CEP TELEFONU İLE İNTERNET ÜZERİNDEN TRENDYOL VE DİĞER FİRMALARIN ÜRÜNLERİNİN REKLAMINI YAPIP,TİCARİ REKLAM GELİRİ ELDE ETMEKTEDİR.BU KAPSAMA DAHİLMİDİR. 2-DİĞER MÜKELLEFİM CEP TELEFONU İLE YEMEK TARİFLERİ PAYLAŞIP TRENDYOL İLE ANLAŞIP TİCARİ REKLAM GELİRİ EDİYOR. 3-BU İKİ MÜKELLEF EĞER YARARLIYOR İSE GELİR İSTİSNASI VE KDV AÇISINDAN DURUMU NEDİR FATURA KESİCEKLER Mİ?

Cevap : SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GELİR SAĞLAYANLARDAN VERGİ KESİNTİSİ YAPILMASI ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR. ( YOUTUBER, BLOGGER / VLOGGER, TİKTOKER ) : GELİR VERGİSİ KANUNA EKLENEN MÜKERRER MADDE 20/B İLE SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLİĞİ İLE MOBİL CİHAZLAR İÇİN UYGULAMA GELİŞTİRİCİLİĞİNDE KAZANÇ İSTİSNASI UYGULANACAKTIR. İNTERNET ORTAMINDAKİ SOSYAL PAYLAŞIM AĞLARI İLE GEREK SOSYAL AMAÇLI KULLANILAN GEREK GÜNLÜK HAYATI KOLAYLAŞTIRAN VE AKILLI TELEFON VEYA TABLET GİBİ MOBİL CİHAZLAR İÇİN GELİŞTİRİLEN UYGULAMALAR, ZAMAN ZAMAN VEYA DEVAMLI SURETTE BAZI KİŞİLER TARAFINDAN KAZANÇ KAYNAĞI HALİNE GETİRİLMİŞTİR. BU KAPSAMDA YOUTUBER, BLOGGER/VLOGGER, TİKTOKER DİYE ADLANDIRILAN, ANCAK GENELDE SOSYAL MEDYA/İÇERİK ÜRETİCİLERİ OLARAK KABUL EDİLEN BU KİŞİLER SOSYAL PAYLAŞIM AĞLARI ÜZERİNDEN REKLÂM GELİRLERİ, SPONSORLUK VE SATIŞ GELİRLERİ, BAĞIŞLAR, BAHŞİŞLER ÜCRETLİ ABONELİK GELİRLERİ GİBİ ÇEŞİTLİ KAZANÇLAR SAĞLAMAKTADIR. ELDE EDİLEN KAZANÇLARI, BU KİŞİLERİN TÜRKİYE’DE KURULU BİR BANKADA BU FAALİYETLERİ İÇİN ÖZEL BİR HESAP AÇMALARI VE BÜTÜN GELİRLERİNİ BU HESAP ARACILIĞI İLE ELDE ETMELERİ KOŞULU İLE VERGİDEN İSTİSNA EDİLDİ. BU HESAPLARA HER AY GELEN TUTAR ÜZERİNDEN BANKALAR % 15 VERGİ KESECEK VE VERGİ İDARESİNE YATIRACAKLARDIR. BÖYLECE SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLARI VERGİLENDİRİLMİŞ OLACAKTIR. BU KİŞİLER DEFTER TUTMA, BELGE DÜZENLEME, BEYANNAME VERME, SAKLAMA VE İBRAZ GİBİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR. ANCAK; SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANCIN GELİR VERGİSİ KANUNU’NUN 103. MADDESİNDE YAZILI TARİFENİN DÖRDÜNCÜ GELİR DİLİMİNDE TUTARI AŞMASI HALİNDE (2021 İÇİN 650.000 TL OLUP, GELECEK YIL BU TUTAR CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI İLE ARTIRILABİLMEKTEDİR. ) GELİRİN TAMAMI İÇİN YILLIK GV BEYANNAMESİ VERİLECEK HESAPLANAN VERGİDEN; KESİLEN % 15 GV STOPAJI MAHSUP EDİLECEKTİR. . ( 7338 SK MD. 2) SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPACAKLARI TESLİM VEYA HİZMETLER (ELDE EDECEKLERİ KAZANÇLAR) KDV’DEN DE İSTİSNA OLACAKTIR. ( 7338 SK MD. 55)
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.