Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 25.01.2022 09:32 (Üye) Soru : Merhaba Kolay gelsin. Yeni bir mükellefe açılış yaptık. Hepsiburada-hepsiekspres için kendi aracı ile paket kargo dağıtımı yapıyor. Araç ruhsat bilgisinde "2012 model FİAT FİORİNO COMBİ1,3 KAMYONET PANELVAN" olarak geçiyor. Ruhsatın DİĞER BİLGİLER kısmında da "Camlı ve Çift sıralı koltuk" yazıyor. Kullanım amacı "Yük Nakli-Ticari" yazıyor. Bildiğim kadarı ile bu tür araçlar camlı ve arka koltuklu olduğunda binek sayılıyordu ve giderleri %70-30 şeklinde işlenmesi gerekiyor. Fakat bu araç camlı ve arka koltuklu olmasına rağmen; aynı zamanda ruhsatı panelvan, ve yük nakli-ticari bilgilerini de içeriyor. Bu durumda aracın sadece bu iş için kullanıldığı da düşünülürse (çünkü başka bir şeye zaten zamanı hiç kalmıyor. c.tesi dahil full çalışıyor) giderlerini tam yazmak mümkün müdür.

Cevap : Bahsettiğiniz taşıt Binek araç olarak tanımlanmıştır. Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 pozisyonunda yer alan motorlu taşıtların anlaşılması gerekmektedir. Ambulanslar, mahkûm taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilme zorunluluğu bulunmayan ve sadece havalimanı apron bölgesi gibi belli alanlarda kullanılan taşıtlar 87.03 pozisyonunda yer almakla birlikte binek otomobil kapsamında değerlendirilmeyecektir. 1+1, 1+3, 1+4 veya 1+7 koltuklu, şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (örneğin: yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (en arkada yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıtlar 87.03 pozisyonunda yer almakta olup, binek otomobiller bu kapsamda değerlendirilmektedir. Yukarıdaki tanıma göre Giderlerin %70 % 30 mukayesesi yapılması gerekir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.