Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 03.02.2022 13:09 (Üye) Soru : Yurt icinde mal alım satımı yapan LTD Sti 'lerde personele her ay düzenli olarak ödenen , SABİT YOL PARASINI danışmak istiyorum. PERSONELE DÜZENLİ OLARAK HER AY ÖDENEN , AYLIK MAVİ KART YOL PARASI 435.00.-TL dir. 1 - işçiye verilen yol parası belli miktarı muaf ise bu ne kadardır ? 2- aylık MUAF RAKAMIN üzerinde ödenen yol parasının , sgk bildirgesinde , ssk işci - ssk işveren ve sgk işsizlik işçi ve işveren primlerine tabi midir ? oranları nedir? NOT: Personel maaşları , asgari net ücretin 2 katı civarlarındadır. Tüm personel 18 yaş ustu normal 4a sigortalıdır. Sgdp yada tesvikli personel bulunmamaktadır. sizin cevabınız: Çalışana nakit olarak ödenmemiş, yol kartına (Akbil, Kentkart vs.) yüklenmiş ya da bilet olarak verilmiş yardımlar ise, SGK tarafından ayni yardım olarak değerlendirilir ve tutar ne olursa olsun üzerinden SGK primi hesaplanmaz, prime esas kazanca dâhil edilmez. Yol yardımının kart ya da bilet olarak verilmesi ile ilgili 2020 yılından itibaren geçerli olan yeni düzenleme ile birlikte, iş günü bazında gelir vergisi istisnası uygulamak da mümkün oldu. Bu tutar 2022 yılı için 17 TL olarak belirlendi. burada aklıma takılan soru şudur: işcilere NAKİT ÖDENEN aylık MAVİ KART veya İSTANBUL KART Paraları mevcut. bunlar işcilerin kendi şahıs kartlarıdır. iett tarafından TC KİMLİK NO ile adlarına çıkartılıyor. dolayısı ıle biz yol paralarını her ay, aylık olarak işçilere elden nakit veriyoruz. Çalışanlar kendi tercihlerine göre, istanbul kartlarına bir defada mavi kart olarak veya da ay içinde kısım kısım olarak yüklüyorlar. aylık yol parası olarak 435.-tl (30 günlük 14,50*30=435-tl) verilmektedir. bu para karsılıgı, işçilerden iett ile ilgili bir evrak almıyoruz. sorum şu:1-SGK primi hesaplanmamak, yol parasının sgk prime esas kazanca dâhil edilmemesi icin işçilere ödemeyi nasıl yapmalıyız? Ve işçilerden bu yol parası ödemesi için bir evrak almalı mıyız? 2- bu yol parasını maaş ile birlikte banka hesabına mı yatırmalıyız? eger bankaya yatırırsak, aylık ücret bordrosunda maaş ve yol parasını nasıl göstermeliyiz? 3 - verilen bu yol parasının gelir vergisi ve damga vergisine tabi olmaması için de nasıl bir işlem yapmalıyız ve işçilerden bu ödeme ile ilgili nasıl bir evrak almalıyız? 3-işçilerin maaşı aylık bankaya yatıyor. sgk prime esas kazanca dahil olmaması için yol paralarını elden veriyorduk. bu durumda nasıl hareket etmeliyiz? tesekkurer

Cevap : Yol yardımının kart ya da bilet olarak verilmesi ile ilgili 2020 yılından itibaren geçerli olan yeni düzenleme ile birlikte, iş günü bazında gelir vergisi istisnası uygulamak da mümkün oldu. Bu tutar 2022 yılı için 17 TL olarak belirlendi. İşçiye nakit olarak bordrosunda ödenen yol parası, hem gelir vergisine hem de SGK’ya tabidir. Hiçbir istisna uygulanmaz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.