Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 30.03.2022 10:12 (Üye) Soru : merhaba ustadım yıllık gelir vergisi beyanında tek başına gelir unsuru değer artış kazancı elde ettiği farzettiğimizde; alım tarihinden örneğin 3. yılda(5 yıl içinde) değerlemeden sonra satılan bir gayrimenkul istisna düşülünce vergi çıkmamaktadır.bu beyan edilmeli veya dilekçe verilmelimidir.sadece damga vergisi mi ödenmelidir? eğer hiç beyan etmeye gerek yoksa aynı takvim yılında ;bu kişi aynı zamanda yüksek tutarlarda 4.5.vergi dilimlerine tekabul eden tutarlarda yani istisna üzerinde kar payı(msi) ve gmsi gelirleri ile zaten bir beyanname verecekse ve ödeme yapacaksa; tek başına vergi unsuru oluşturmayan ve istisna altında kalan mevzuatımızda 7.kalem gelir unsuru olan değer artış kazancını bu gelirlerin toplanmasına dahil ederek mi beyanname vermelidir? 1)gmsi+ 2) msi +3 )değer artış kazancı (5 yıl içinde satılan mülk tek başına elde edilse vergi çıkmıyor)ekleyip beyan mı vermeli yoksa 1)gmsi +2 msi şeklinde mi beyan vermeli

Cevap : Değer artış kazancı hesaplaması sonucu istisnadan sonra beyana tabi matrah yok ise bu gelir unsuru için Yıllık GV beyannamesi verilmez. Sorulması halinde izahat verilir. Sorulmadan izahat ve bilgi verilmez. Ücret ve MSİ için beyanname verme durumu olsa da konumuz olan (-) Değer artışı beyannameye dahil edilmez Beyan edilecek unsurlar Tutarlarına ve şartlarına göre MSİ ve GMSİ dır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.