Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 10.06.2022 18:35 (Üye) Soru : Üstadım merhabalar 1. soru yaklaşık bir yıl önce İnternet üzerinden aracı kurumlar vasıtasıyla satış yapan bir işletme cirosu yıllık 50.000 TL dir. E faturaya yada e deftere geçmek zorunda mı ? Aynı şekilde yeni kurulan bir işletme tekrar internet üzerinden aracı kurumlar vasıtasıyla satış yapan bir işletme ilk 3 ay içerisinde e faturaya ve daha sonrasında e deftere geçmek zorunda mı? 2. Soru İşletmenin ana faaliyet konusu kuaförlük (e fatura mükellefi) ayrıca bir şubesi bulunmaktadır. Bu şubede mantı satışı yapılmaktadır. Mantı satışları internet üzerinden aracı kurumlar vasıtasıyla (Getir,Yemeksepeti ) ürünlerini satmaktadırlar. İşletmenin 2021 yılı cirosu 1.500.000 TL . Bu cironun şube tarafından yapılan satışı 300 bin TL . Bu durumda işletmenin 2022 yılında e deftere geçme zorunluluğu varmıdır? internet satışını ayrı mı değerlendirmek gerekiyor. Gelir vergisi beyannamesi deki ana faaliyet kodu Kuaförlüktür. 3. Soru Üniversitelere ve laboratuvarlara satış yapan e fatura mükellefi bir işletme cirosu ne olursa olsun e deftere geçmek zorunda mı ?

Cevap : Merhaba; Merhaba; VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 509)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 535)'e göre; Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile Kendilerine veya Aracı Hizmet Sağlayıcılarına Ait İnternet Sitelerinde veya Diğer Her Türlü Elektronik Ortamlarda Mal veya Hizmet Satışını Gerçekleştirenlerin e-Arşiv Fatura +e-fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu bulunmaktadır. 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 1/7/2022 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar geçiş yapacaklardır. Üniversiteler ve laboratuvarların e-faturaya geçişleri ile ilgili ayrı değerlendirmeler yapmak gereklidir. Vergi Usul Kanunu 509 ve Vergi Usul Kanunu 526 no'lu Genel Tebliğleri kapsamındaki e- fatura kriterleri ilgili mükellefler açısından değerlendirmelidir iyi çalışmalar
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.