Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 09.06.2022 15:33 (Üye) Soru : Merhaba , Bir konu hakkında bilginize ihtiyaç duymaktayız. Limited şirket olan bir firmamız (gıda üretimi yapıyor) vergi mükellefiyeti olmayan normal bir şahıstan işyeri kiralıyor. İş yeri kira sözleşmesi aylık 41.700 TL yıllık 500.400 TL dir. Bu tutarlar resmi sözleşmeye dökülmüştür. Kiralayan şirket aylık bu tutarı (10.425 TL) muhtasar beyannamesinde kira gideri olarak bu vergiyi beyan edecektir. Yıllık bazda ise bu tutar 125.100 TL dir. (muhtasarda bildirilecek vergi tutarı. diğer taraftan aslında sormak istediğimiz kısımda şu ki mal sahibi yıl sonunda kira geliri beyanını hazırlayıp gönderirken bu işyeri için elde etmiş olduğu 500.400 tl kira geliri vergisinin (vergi dilimine göre değişiyor afaki olarak yazıyorum) 120.000 TL olduğunu düşünürsek mal sahibi , kiracısının muhtasarda ödediği 125.100 tl yi verigsinden düşecek mi ? Yoksa kira beyanında hesaplanmış olan 120.000 TL yi beyan edip ödeyecek mi ?

Cevap : Kira sözleşmesinde belirtilen Tutar üzerinden % 20 GV stopajı yapılır. Ödenen kiranın düşük beyan edilmesi Kiracı da, mal sahibi de cezalı vergi ödemek durumunda kalır. Mal sahibi Elde ettiği Kira gelirini Yıllık GV beyannamesi ile beyan eder hesaplanan vergiden ödenen GV stopajını mahsup eder. Vergi hukukuna aykırı yapılan işlemler için yorum olmaz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.