Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 06.07.2022 11:15 (Üye) Soru : ustad, servis taşımacılığı yapan gercekl kişi ticari aracını satmıştır.ancak plaka uhdesin de olup, sözkonusu 1-mükellefiyet devam ediyor 2-satışı halin de fatura kesilecek mi ve kdv hesaplanacak mı 3-gelir vergisi ödenecek mi 4-yoksa değer artış kazan cı mı heaplanacak

Cevap : Ticari plaka satışından elde edilen kazanç GVK Mük 80./6. maddesine göre GV den istisna edilmiştir. Ancak , 7104 sayılı Kanunun 21. Maddesi ile yapılan düzenlemede “2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı Tarifenin “I. Değer ve Ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına son paragraftan önce gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir. “Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Alınacak harcın miktarında, bu fıkrada düzenlenen üst sınır dikkate alınmaz.) (Binde 30) . Bu düzenleme ile; Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrinde BİNDE 30 (% 3) ORANINDA Harç hesaplanacaktır. Ödenen harç nihai vergidir.Elde edilen kazanç için ayrıca GV ödenmez.(DEĞER ARTIŞ KAZANCI HESAPLANMAZ) Gerçek usule tabi mükellefler satış bedeli için düzenleyecekleri Faturada % 18 KDV hesaplanacaktır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.