Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 29.08.2022 09:39 (Üye) Soru : Merhabalar, Ben 2021 yılında bürosunu açan ve tek başına çalışan bir kadın mali müşavir olarak lise stajyeri almak istemekteyim. Sorularım şöyle; 1)Açık olan herhangi bir sigorta dosyam yoktur. SGK tarafında bir sorumluluğum var mıdır? 2) Lise stajyeri almak için ne yapmam lazımdır? 3)Almak istediğim lise stajyerine ne kadar maaş ödemem gerekmektedir? 4) Devlet teşviğini almak için ne yapmam/nereye başvurmam gerekmektedir? 5) Devlet teşvik rakamı nedir? 6) Stajyere vermem gereken yan haklar var mıdır/ vermek zorunda mıyım/ varsa eğer bu haklar nelerdir? 7) Usta öğretici belgesi diye bir konu okudum, bu belgeyi almam gerekli midir/ nereye başvurup alabilmekteyim? Destekleriniz için çok teşekkür ederim.

Cevap : Zorunlu staj; meslek lisesi ya da meslek yüksek okulu öğrencilerini kapsayan staj çeşididir. Sigorta, okul tarafından ödenmekle beraber öğrencinin maaşı işyeri tarafından verilmektedir. Stajyer maaşları ise 20 ve üzerinde personeli olan işyerlerinde asgari ücretin yüzde 30’unda az olamamaktadır6764 sayılı kanun kapsamında meslek ve teknik öğrenim gören stajyerlerin meslek hastalığı ya da iş kazası geçirmelerine karşı yapılması gerekli bir bildirimdir. Sigortalı olarak işe girecek olan stajyerlerin işe giriş bildirgesinde 07 Çırak ya da 19 stajyer kodları kullanılmaktadır. Öte yandan tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerin sigorta bildirimleri ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından okul idaresine yapılmaktadır. Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri de okul tarafından yapılır. Bunun yanı sıra iş kazası ya da meslek hastalığı yaşanması halinde okulun ödeyeceği prim ise yüzde 1 olmaktadır. İş kazalarının yaşanması halinde, durumun öğrenilmesinden itibaren 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na durumun bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde, eğitim gördükleri okul idaresine 6331 sayılı olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında idari para cezası verilmektedir. sigorta primi ödemek zorunda değilsiniz. Çünkü zorunlu stajyerlerin sigortasını devlet karşılıyor. Gelir ve damga vergisi de yok. Bir staj defterleri oluyor, siz onaylıyorsunuz. Zorulu stajer ve sgk 4a girişi olmadığı için teşvik sorgulamanız gerekmemektedir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.