Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 02.12.2022 16:42 (Üye) Soru : Firmamız şirket ana sözleşmesine; a. Yurtiçinde ve yurtdışında başta derneklere, vakıflara ve şirketlere olmak üzere gerçek ve tüzel kişilere yönelik ulusal ve uluslararası yardım faaliyetleri kapsamında; başta iftar, kurban, gıda, sağlık hizmetleri, seminer, kongre, sergi, açılış, davet vb. organizasyonları organize etmek. b. Yurtiçinde ve yurtdışında Su kuyusu, ibadethane, mağaza, restoran, aşevi gibi sosyal ve kültürel yapılar inşa etmek. c. Yurtiçinde ve yurtdışında Gerçekleştirilecek faaliyetlerde seyahatlere yönelik, konaklama, ulaşım, rehberlik ve tercümanlık gibi organizasyon hizmeti vermek. d. Yurtiçinde ve yurtdışında Projeler hazırlamak ve projelere yönelik danışmanlık, koordinatörlük ve hukuki danışmanlık hizmetleri vermek. e. Yurtiçinde ve yurtdışında Gezi ve tur gibi faaliyetler organize etmek ve bu kapsamda konaklama, ulaşım rehberlik, tercümanlık gibi organizasyon hizmeti vermek. maddelerini ekleyip bu konularda ticaret yapmayı amaçlamaktadır. Yurtdışında ikamet eden Türkiye de mükellefiyeti olmayan müşterisinden örneğin; Lübnanlı bir müşterisinden Yemen de gıda kolisi dağıtımı organize etmek için Türkiye de bulunan şirket banka hesabına 1.000,00 tl para gelmiştir. Firmamız gıda kolisi dağıtımı için gerekli malzemeleri Yemen de temin etmiş, temin ettiği Yemendeki firmaya malzemelerin ödemesini yine şirketin Türkiye de bulunan banka hesabından ödemiştir ve karşılığında faturasını almıştır. Gıda kolileri Yemende dağıtılmış verilen taahhüt yerine getirilmiştir. 1- Lübnanlı müşterimize ödeme geldiği için kesmemiz gereken fatura kdv' ye tabi midir ? Değilse nasıl kesilmesi gerekmektedir. 2- Yemen de gıda kolisi hazırlamak için almış olduğumuz fatura Türkiye de gider olarak kullanılabilir mi ? kdv 2 beyannamesi düzenlenmesi gerekli mi? 3- Kdv ve Kurumlar Vergisi açısından sorumluluğumuz ne şekildedir.

Cevap : 1-Hizmetten yararlanma yurt dışındadır. Yurt dışındaki Kişi ve kurumlara verilen hizmet ve mal satışları KDV nin konusuna girmez Fatura KDV hesaplanmadan düzenlenir. 2-Fatura ,Gider olarak kayıtlara alınır.Kullanım Yurt dışın olduğu için KDV 2 nolu beyananme düzenlenmez. 3-Kdv ve Kurumlar Vergisi açısından sorumluluk olmaz. Elde edilen kazanç zaten Ticari kazanç olarak Kurumlar vergisi beyananmesinde beyan edilecektir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.