Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 09.12.2022 10:50 (Üye) Soru : iyi günler sorum yurtdışından ithal edilen programlar ile alakalı stopaj hakkında. önceki durumda yurtdışından ithal edilen programların COPYRIGHT(KOPYALAMA VE ÇOĞALTMA )hakkının alınmadığı süreçte ticari kazanç olarak değerleniyordu. 21/10/2022 tarih 1219145 nolu özelgede bu karardan vazgecilerek kullanım hakkı ibaresi kullanılmış.buda her türlü alımı stopaja tabi tutar bir halemi dönüştürüyor. bizim yaşadığımız durum şöyle üstadım. mükellefimiz yurtdışında bayisi olduğu programı indirmek istiyor. ve bu programları 1 yıl veya 3 yıllık kiralama şeklinde satmak istiyor. işlem şöyle gerçekleşecek.Ürünler 1 veya 3 yıllık kiralama şeklinde satılmaktadır. Son kullanıcı bize sipariş geçerken yönetici olacak olacak kişinin e-posta adresini veriyor. Bu kişi üretici firmanın websitesine girip şirket içinde bu programı kullanacak kişilerin e-postalarını girerek tanımlamalarını yapıyor. Tüm kullanacak kişiler ürünleri kendi bilgisayarlarına indiriyor. Programı çalıştırdıklarında karşılarına çıkan ekrana kendi e-postaları ile giriş yaptıktan sonra kullanmaya başlayabiliyorlar. Bunu satın aldıkları adet kadar kişi yapabiliyor Süre sonunda da programlar kullanıma kapanıyor. şimdi bu program satışı nedeniyle bizim firmada yurtdışından aldığı bu programlar için kdv 2 ödeyecek ancak kurum stopajıda yapması gerekiyor mu .bu işlem gayrimaddi hak alımı olarak yorumlayıp.kurum stopajı yapmak zorundamıyız. yoksa ticari kazan olarak kv stopajı yapmadan kdv2 beyann edip .devamı edeceğiz. gün sonun da bizim mükellef bir copyright hakkı almıyor her kullanıcı için ayrı ayrı program alıyor.programı çoğaltmıyor yada kopyalamıyor. biraz uzun yazdım kusura bakmayın.

Cevap : KDV (2) DIŞINDA Yurt dışında bulunan kişi ve kurumların Türkiye’deki müşterisine sunduğu hizmet karşılığı aldıkları paralar Türkiye’de gelir veya kurumlar vergisi türünden stopaja tabi tutulmaktadır. -Hizmeti yurt dışından sunan bir kurum olmalı, -Yapılan hizmetin stopaja tabi olması,(KVK 30.maddeye göre) Burada önemli olan bir diğer hususta, Türkiye ile ilgili ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması olmamalı veya vergi anlaşmasında stopajı engelleyici bir hüküm bulunmamalıdır. STOPAJ Oran % 20 -Mühendislik, Danışmanlık, Montaj, Eğitim vb hizmetler, -Tercümanlık hizmetleri, serbest meslek kapsamında verilen hizmetler -Faiz ödemeleri(Borç verme faizi, Mevduat faizi,vb) -Kiralama Hizmet Bedeli, -Yurt dışından yazılım hizmetinin alınması -Personel Ücretleri(Yurt dışında bulunan bir işletmede çalışan bir personel, geçici bir süre için Türkiye’de çalıştırıldığında yurt dışında bulunan işletmeye bu çalışma karşılığı yapılan ödemeler) -Gayri maddi haklar(Know-how, ticaret unvanı, telif, vb)
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.