Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 15.03.2023 13:15 (Üye) Soru : İyi günler, Şirketimiz kamu kurumundan parça dahil bakım ve onarım işi aldı. İlgili işin içeriğinde kurumun ihtiyaç duyduğu anlarda bakım ve onarım işlemleri tarafımızdan yapılacak. Burada bazı hizmetleri kendi ana dosyamızda ki sgk personelimiz ile vereceğiz bazı hizmetleri ise dışardan temin edeceğiz. Bununla ilgili olarak sgk dosya açılması gerekir mi ihale açan kurum personel listesi tutmadığını işin bitiminde sgk bildirdiklerini iletti sadece kamu ihalesi olması nedeni ile teşviklerden yararlanılmaması gerekiyor sanırım fakat 1 personel ne zaman kaç saat veya kaç gün müdahale edecek net olmayan bir durum sözleşmede kişi/işçilik süresi belirtilmemiş bu yüzden sadece sözleşmenin süresi yazılmış bu takvim içinde 1 de olabilir 50 de müdahale. sorum 2015/02 nolu sgk genelgesinde bu tip durumlar tarif edilmiş 2.3 maddesi tam bizim işimizin karşılığı olmakla beraber burada ki asgari işçilik oranına göre hesaplama yapılmış sözleşmede ise işçilik oranı belirtilmemiş biz çeşitli iş kollarına göre tespit edilen işcilik tutarlarına göre kendimiz mi hesaplama yapacağız veya bu işin usul ve esası nasıl olmalıdır çünkü 30 gün sgk olan bir personelim 3 ayda 1 gün gidip müdahale edebilir bu kişinin 5510 90 gün faydalanmaması çok mantıklı gelmiyor veya 1 yıllık sözleşme için kaç gün kuruma gidip geleceğimizin belli olmaması için sgk dosyası açmakta çok mantıklı değil gibi zaten söylediğim gibi kurumda puantaj bilgisi tutmadığını iletiyor.

Cevap : Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ile bankalar tarafından ihale mevzuatına göre yaptırılan işlerde SGK tarafından asgari işçilik hesaplaması yapılmaktadır. Bu hesaplama yapılırken öncelikle ihale konusu işin başlangıç ve bitiş tarihleri tespit edilir. ihale konusu işte çalıştırılacak sigortalı sayısı sözleşme ile belirlenmişse, SGK müdürlüğü öncelikle işveren tarafından sözleşmede belirtilen kişi/gün sayısının bildirilip bildirilmediğine bakar. Yani doğrudan asgari işçilik oranını uygulamaz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.