Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 21.03.2023 14:31 (Üye) Soru : Sayın Üstadım, Mükellefimiz çalışmakta olduğu firmaya deprem bölgesine gönderilmek üzere 200 adet çadır yaptırmıştır. Firma bu satışı faturalandırmıştır. "Ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla indirim konusu yapılabilecektir" yazmaktadır. Elimizde ayni yardımların içeriği ve teslimi ile ilgili tutanaklar mevcuttur. Buna istinaden faturayı kayda alırken direk gider mi yapmalıyız yoksa Kanunen kabul edilmeyen gider sınıfına mı girer?

Cevap : Ayni bağış ve yardımın, ticari işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, işletmeden çekip bağışlanan değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir. Ayni değerlerin, dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır. Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür. Fatura yardım yapılacak kuruma düzenlenir Muhasebe kaydı ise ; 689 KKEG (B) 150/153/157 (B) 391 (B) şeklinde yapılır. Bu tutar (689-KKEG )Geçici vergi ve yıllık Beyannamede Matraha ilave edilir daha sonra Vergi matrahından indirimler bölümünde yazılarak indirilir. KDV BEYANANMESİNDE İSTİSNA KODLARI : AFAD İÇİN kod 228 GİDA BANKACILIĞI İÇİN kod 228 KIZILAY İÇİN kod 324
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.