27.06.2023 13:12 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba
2021 yılına kurumlar vergimizi arttırdık. Arttırım matrahımız 960.814.-TL , Asgari tutarın üstünde olduğu için bunun üzerinden hesaplama yaptık. 12 ay kdv beyannamesi verildi ancak 2 dönem hesaplanan kdv miz yoktu.
Buna göre kdv yi E17 formu ile 960.814.-TL nin %18 hesaplanarak ( hesaplanan kdv tutarlarım 570.758.-TL ) 172.946.-TL olarak vermemiz mi gerekir ? 2 dönem beyannamede hesaplanan kdv yok diye çıkan tutar çok yüksek geldi. 2 dönemde az da olsa hesaplanan kdv olsa çıkan rakam 11.000.-TL gibi rakama denk geliyor .
Kdv ve kurumları birlikte arttırmak zorundayım.
Hesaplamam doğrumu dur ?
Çok teşekkür ederim cevabınız için
Cevap :
Tüm KDV beyannamelerin verilip, belli bazı dönemlerinde hesaplanan KDV bulunup, bazı dönemlerinde de bulunmaması halinde;
* Hesaplanan KDV’ler toplanacak ve bu toplama ilgili yıl için öngörülen artırım oranı uygulanacak.
* Ancak bu tutar, mükellefin gelir/kurumlar vergisi matrah artırımına %18 oranı uygulanmak suretiyle bulunan tutardan küçük olursa, büyük olan tutar dikkate alınacaktır.
Ek 17 vermeniz gerekir.
|