10.08.2023 09:34 |
(Üye)
|
Soru : merhaba, yurt ıcınden kırtasiye malzemeleri alım satımı yapan LTD.ŞTİ yiz. firmamızda 8 tane 4-a calışanımız mevcuttur. haftada 6 gün calışıyoruz. firmamız pazar günleri kapalıdır. personelimizin tamamı asgari ücret üzerinden calışmaktadır. aylık ücret bordrolarında, günlük puantaj yapmıyoruz. her ay 30 gün olarak bordro yapıyoruz. (resmi tatil - bayram tatili yada pazar gunu tatili ayrımı yapılmadan , her ay ücret bordrosu 30 gün olarak yapılmaktadır.) 1 - işyerinde pazar gunleri yada resmi tatillerde calışılmadıgı halde , bu şekilde tam ay (30 gün) bordro yapmak ve sgk primlerini bu şekilde oluşturmanın, yasal olarak bir sakıncası var mıdır? 2 - 2023 yılında sgk muaf yemek bedeli 78-TL acıklandı. biz calışanlarımıza aylık olarak , maaşa ek olarak, aylık nakit olarak 2028-tl (30 gün - 4 gün pazar:26 gün. pazar gunleri çalışılmıyor, toplam 26 gün için personele aylık : 26 gün *78-tl =2.028-tl) yemek parası vermek istiyoruz. yani her porsonele, sabit olarak her ay asgarı ücret + 2.028-tl yemek parası ödenecek. bu nakit verilen yemek parasını, aylık ücret bordrosunda göstermek zorunda mıyız? eger gösterirsek , asgari ücret alan personelin, prime tabi aylık brüt ücreti olarak, hangi rakamı esas almalıyız? 3 - aylık sgk primini hesaplarken , prime tabi kazancını , brüt asgari ücret + yemek bedeli üzerinden mı hesaplamalıyız? 4 - yoksa aylık sgp primlerini , direkt brüt asgari ücret üzerinden ( hiç yemek bedelini dahil etmeden ) mi hesaplamılıyız ? tesekkurler NOT: Ücret bordrolarını , manuel olarak elde yapmaktayız. o sebeble soruma yanıt verirseniz gercekten cok memnun olurum. tekrar tesekkuler
Cevap : 1. yasal olan budur
2. yemek istisnasını düştükten sonra kalan nakit kısmı vergiye tabidir.
3. yemek istisnası hariç evet
4. artık profesyonel bordro programı kullanmanızı öneririz.
|