28.09.2023 09:52 |
(Üye)
|
Soru : Biraz önce sorduğum soruya cevap verilmemiştir. Cevap olarak yazılanların tümüne vakıfım ve sorumun içinde mevzuatı okuduğumu belirtmiştim. Sorumu tekrarlıyorum; AMORTİSMAN SÜRESİ DOLAN TAŞITLAR İÇİN YENİDEN DEĞERLEME YAPILMASINA ENGEL BİR DURUM VAR MIDIR?..
Soru:
Merhaba, Konu: YENİDEN DEĞERLEME DEĞER ARTIŞINA İLİŞKİN VERGİ BEYANNAMESİ (213 sayılı Kanun Geçici 32 nci Madde) - Ltd.Şti. olarak faaliyet gösteren bir mükellefimin 254 taşıtlar hesabında 2015 yılında aldığı bir otomobil araç bulunmaktadır. Amortisman hiç ayrılmamıştır. Giriş bedeli aynı şekilde aktifte durmaktadır. Sorum şudur; 5 yıllık amortisman süresi dolduğu için her ne kadar hiç amortisman ayrılmamış olsa bile YENİDEN DEĞERLEME YAPILAMAZ diye anladım ilgili mevzuatı okurken. Bununla ilgili net bir bir rica ediyorum. 2015 yılında alınan araç için konuda yazdığım beyanname ile YENİDEN DEĞERLEME yaparak %2 vergisini ödeyerek aracın bedelini yükseltmek mümkün müdür?.. Teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Cevap:Sayın,
Amortisman ayrılmamış olsa da Yeniden değerleme yapılabilir. ATİK ve amortismanlarının değerlemenin yapılacağı dönem sonu (geçici vergi dönemleri için geçici vergi dönemi sonu) itibarıyla aktife kayıtlı değerleri dikkate alınır. ATİK'in maliyetine eklenmiş olan (aktife girdiği yıla isabet edenler hariç) kur farkı ve faiz giderleri ile bunlara isabet eden amortismanlar yeniden değerlenmeyecek, bunlar hesaplama öncesinde tenzil edilecektir. ATİK'in aktife girdiği yılda maliyete eklenen kur farkı ve faiz giderleri ise yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir. Amortismanların herhangi bir yılda eksik ayrılmış ya da hiç ayrılmamış olması durumunda, yeniden değerleme hesabında amortismanlar tam ayrılmış gibi dikkate alınacaktır. ATİK'lerin ve bunlara isabet eden amortismanların (varsa ayrılmamış amortismanlar da ayrılmış gibi kabul edilerek tespit edilecek) değeri ilgili dönem (geçici vergi dönemleri dahil) için açıklanan yeniden değerleme oranında artırılır. Bu suretle bulunan değerlenmiş net bilanço aktif değerinden, değerleme öncesi net bilanço aktif değeri düşülür. Bulunan fark değer artışı olarak bilançonun pasifinde özel fon hesabına (522 MDV Yeniden Değerleme Artışları Hesabına) alınır. Geçici vergi dönemlerinde bir önceki geçici vergi dönemindeki değer artış tutarı ilgili geçici vergilendirme dönemi için (kümülatif açıklanan) yeniden değerleme oranına göre hesaplanan değer artışından düşülür.
Bilgilerinize rica olunur. Danışma birimi
Cevap : Ekonomik ömrü biten amortismana tabi iktisadi kıymetlerde Yeniden Değerleme işlemi yapılamaz. Zira, Yeniden Değerleme işleminin hem ATİK'in maliyet bedeline, hem de Birikmiş Amortismanlara uygulanması sonucunda Net Defter Değeri sıfır olarak hesaplanır. Dolayısıyla Değer Artışı çıkmamaktadır.
|