02.10.2023 10:42 |
(Üye)
|
Soru : SAYIN ÜSTADLAR DEĞERLİ GÖRÜŞLERİNİZİ RİCA EDİYORUZ.
Şirketimiz; Yurtdışından İthal ettiği kartonlardan bir kısmı, mal millileştirildikten sonra (gümrükte kdv ödenip, gümrük hattından çekildikten sonra) ilgili konteynerlerin boşaltılması esnasında, Hasarlı olduğu ( kartonların su hasarına maruz kaldığı) tespit edilmiştir. Söz konusu durum, ithalat yapılan tedarikçiye iletilmiş ve tedarikçi malın bedelinin tamamının tedarikçi firmanın yönlendirdiği Sigorta experi kontrolünden sonra (ithalde ödenen kdv ve gümrükleme masrafları hariç) tazmin edilmesini kabul etmiştir.
Şirketimiz, hasarlanan malın bedelinin tamamını yurtdışındaki tedarikçiye tazminat faturası düzenleyerek (KDV hariç olarak) mal bedelinin tamamının tazmin edilmesini sağlayacaktır.
Söz konusu stoğun. (Bu kartonların) hurda kağıt olarak satılması düşünülmektedir.
1-Söz konusu stoğu hurda kağıt olarak kdv uygulamadan satarsak ithalde ödediği katma değer vergisini indirim konusu yapabilir miyiz.?
2- Söz konusu stoğu Hurda Karton olarak ancak kdv uygulayarak ürünü satarsk (maliyet değerinden çok düşük bir fiyata hurda kağıt fiyatından) ithalde ödediği katma değer vergisinin tamamını indirim konusu yapabilir miyiz
3- Söz konusu stoğu Sigorta şirketine bedelsiz olarak devredersek ( sigorta şirketinin hurda kartonu talep etmesi durumunda ) ithalde ödediğimiz katma değer vergisini indirim konusu yapabilir miyiz?
saygılarımızla, DeĞERLİ GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUZ.
Cevap : 1-Hurda olarak satmanız halinde önceden indirdiğiniz KDV ilave KDV olarak beyan edilecek.
2-Hurda olarak değil mal olarak satılması halinde KDV tahsil edilir. Önceden indirilen KDV için işlem yapılmaz.
3-Bedelsiz satış olmaz.
|