24.10.2023 10:10 |
(Üye)
|
Soru : günaydın ,y, günler,
Transit ticarette satışın kdv beyannamesinde 235 kodu ile gösterilmesi gerekiyormu yada hiç beyannameye dahil edilmeyecekmi edilmeyecekse kdv kümülatifi tutmayacaktır.diye düşünmekteyim
Cevap : Antrepoya gelmeden yapılan satış (ülkeden ülkeye) transit ticaret kapsamında olup, bu teslim KDV beyannamesin de yer almaz.
Muhasebe kaydı yapılması yeterlidir. İzahat istenir ise; defter kayıtları ile ispat edilir.
KDV Kanununun 16/1-c maddesine göre, Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerini uygulandığı malların teslimi KDV’den istisna edilmiştir.
Buna göre; yurt dışından satın alınan gümrük antreposundaki henüz millileştirilmemiş malların, Türkiye’de yerleşik bir firmaya teslimi Kanunun 16/1-c maddesi uyarınca KDV’den müstesnadır.
KDV beyannamesin de KISMİ İSTİSNA KAPSAMINDA GİREN İŞLER Bölümünde 235.kod a yazılır.
|