24.11.2023 09:47 |
(Üye)
|
Soru : MERHABA,işletme hesabı na göre defter tutan poğaça börek zeytinyağlı yemekler tarzında kendi imal ederekyemek satışı yapan ;-BELİRLİ BİR MALA TAHSİS EDİLMİŞ MAĞAZALARDA (BÜFELER DAHİL) EKMEK, PASTA VE UNLU
MAMULLERİN PERAKENDE TİCARETİ (EKMEK, BİSKÜVİ, PASTA, ÇÖREK, DONDURMA KÜLAHI VB.)FAALİYET KODU bu şekilde olan işyerin bilanço geçiş hadlerinde hangi bendi dikkate almalıyız:
Cevap : 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinde, “Aşağıda yazılı tüccarlar, I inci sınıfa dahildirler:
1. Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan ve yıllık alımlarının tutarı (01/01/2015 tarihinden itibaren) 160.000- TL’yi veya satışları tutarı (01/01/2015 tarihinden itibaren) 220.000- TL’yi aşanlar,
2. Birinci bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşıp da bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatı (01/01/2015 tarihinden itibaren) 88.000- TL’yi aşanlar;
3. 1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde 2 numaralı bentte yazılı iş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı (01/01/2015 tarihinden itibaren) 160.000- TL’yi aşanlar;
…..” hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre;
- Lokantacılık faaliyetinizde defter tutma bakımından tabi olacağınız sınıfın belirlenmesinde Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin dikkate alınması gerekmektedir.
- Yıllık alış tutarının hesabında, satılan malların tedariki veya üretilebilmesi için kullanılması veya tüketilmesi zorunlu olan ilk madde malzeme ve yardımcı malzemelerin (yemek üretimi için gerekli olan et, ekmek, tüp, kömür alımı vb.) alış tutarları dikkate alınmalıdır.
- İşletmeler de kullanılmak üzere alınan, makine, teçhizat, demirbaş, taşıtların alımı ve yapılan faaliyet giderleri (sigorta ve işçilik giderleri, vb. ) alış tutarına dâhil edilmeyecektir.
|