23.02.2024 14:59 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba ,
Yemek çeki olarak 4200 net veriyoruz. Personelin brüt kazancına 4200 olarak mı eklenmeli? Yoksa brütleştirme katsayısıyla çarpılmalı mıdır?
Nasıl brütleştireleceği konusunda bir formül var mıdır?
teşekkürler,
iyi çalışmalar
Cevap : İşyerlerinde personelin yemek ihtiyacının farklı yöntemlerle karşılandığından bahsetmiştik. Yemek ücretinin personele nakdi olarak ödenmesi bir takım vergi yüklerini de beraberinde getiriyor. Bu hesaplama ise şu şekilde olmaktadır:
Öncelikle içinde bulunulan yıla ait belirlenmiş günlük yemek bedeli, çalışan sayısı ve çalışılan işgücü bilinmelidir.
Günlük yemek bedeli KDV’si devlet tarafından %8 olarak belirlenmiştir.
Bu bilgiler doğrultusunda 1 çalışana verilmesi gereken aylık yemek bedeli;
(Aylık çalışma günü x çalışan sayısı x günlük yemek ücreti).
Ayrıca işyeri vergi ödemesi gerekir. Bu hesaplama için öncelikle Brütleştirme Katsayısı (BK) bulunması gerekmektedir.
BK= ((1-İşsizlik Sigortası - SGK Primi İşçi Payı) x (1-Gelir Vergisi) - Damga Vergisi
KDV dahil yemek ücreti belirlendiği için KDV indirimi %8’dir.
KDV İndirimi= ( Yemek Bedeli - (yemek Bedeli / 1.08) x Çalışan Sayısı x Aylık Çalışma Günü
Damga Vergisi %0.759 dur ve şu şekilde hesaplanır.
(Aylık Yemek Bedeli / BK) x Damga vergisi
İşsizlik sigortası hem İşçi Payı hem de İşveren Payı olarak eklenir.
İşçi Payı %1 oranındadır ve ( Aylık Yemek Bedeli / BK) x İşsizlik Sigortası İşçi payı
İşveren Payı % 2’dir ve ( Aylık Yemek Bedeli / BK) x İşsizlik Sigortası İşveren Payı şeklinde hesaplanır.
Bunlara ek olarak SGK primleri vardır.
SGK Primi İşçi Payı %14 oranındadır ve ( Aylık Yemek Bedeli / BK ) x SGK İşçi Payı
SGK Primi İşveren Payı ise %20.5 oranındadır ve (Aylık Yemek Bedeli / BK) x SGK işveren payı şeklinde bulunur.
Tüm bunlardan sonra hesaplanan kalem Gelir Vergisidir ve oranı %15’ten başlayan devletin belirlemiş olduğu limitler dahilinde artan oranlı vergidir. Hesaplaması ise şu şekildedir;
Gelir Vergisi x ((Aylık Yemek Bedeli / BK) - SGK Primi İşçi Payı - İşsizlik Sigortası İşçi Payı).
Bu hesaplamalardan sonra yemek ücretinin nakit olarak ödenmesinin işverene maliyeti bütün kalemlerin toplamına eşittir.
|