Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 28.05.2024 17:29 (Üye) Soru : E ADİSYONA GEÇME ZORUNLULUK ŞARTLARI NELERDİR?TÜM CAFELER RESTORANLAR GEÇEÇKMİ YOKSA ÖZEL ŞARTLARI VARMIDIR?VARSA NELERDİR?

Cevap : KONU İLE İLGİLİ OLARAK VUK 185, 200, 298, 299 ve 509 SAYILI GENEL TEBLİĞLERİ İNCELEYİNİZ. Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan gece kulüpleri, diskotekler, barlar, pavyonlar, gazinolar, meyhaneler, lokantalar, kafeteryalar ve pastane gibi işletmeler adisyon kullanmak zorundadırlar. Buna karşın 299 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde adisyon kullanma zorunluluğu getirilen bu hizmet işletmelerinin alkollü içki servis yapmaları halinde adisyon düzenleme mecburiyetlerinin bulunduğu aksi durumda adisyon düzenleme zorunluluklarının olmadığı belirtilmiştir. İşletmelerin ihtiyari şekilde adisyon kullanmalarının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Self servis esasına göre işletilen lokanta, kafeterya gibi işletmeler, sadece çay, kahve ve meşrubat satımı yapan kahvehane, çay ocağı ve çay bahçesi gibi İşletmeler, basit usulde vergilendirilen hizmet işletmeleri ile tom boncuk veya özel kredi kartıyla takip edilen hizmetlerin verildiği tatil köyü, otel gibi konaklama işletmelerinde adisyon kullanılmasına gerek bulunmamaktadır. Tebliğ’de sözü edilen self servis, lokanta, kafeterya vb. işletmelerden hizmet alanların siparişlerinin kendileri tarafından servis edilmesi anlamına gelmektedir. Bu tür servis yöntemi kullanan hizmet işletmelerinde adisyon kullanılması zorunlu değildir. Alkol servisi olan bir bar işletmesinde adisyon kullanılması zorunluluğu tabidir. Fakat alkol servisinin self servis, diğer servislerin ise masada servis yöntemi ile yapıldığı bir bar işletmesinde self servis şeklinde verilen hizmete ilişkin adisyon kullanım zorunluluğu bulunmamaktadır. İşletme alkol servisi yaptığından self servis dışında masada yapılan tüm servislerde adisyon kullanım zorunluluğu bulunmaktadır
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.