Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 07.06.2024 11:13 (Üye) Soru : Merhaba İnşaat Şantiyelerinde çalışan personellerimiz yaptıkları iş bittiği zaman işten çıkacaklar. Bu personeller ile BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ imzalayabilirmiyiz. Belirli süreli iş sözleşmesinde İŞİN BİTİŞ TARİHİ kısmı var burasını boş bırakmalımıyız. Çünkü ne zaman yaptıkları iş bitecek belli değil. İşin bitiş tarihi kısmına : İŞİN TAMAMLANMASI gibi genel ifade mi konulması lazım. Böyle bir sözleşme imzalarsak önceden İHBAR SÜRESİ tebliğ etmemize gerek kalmayacak sanırım. Ayrıca bazı persoenellere meslek kodu olarak İnşaat İşçisi yazıyoruz bunlarlada Belirli süreli iş sözleşmesi imzalanabilir mi ?

Cevap : Fiilen inşaat işinde çalışan kişilere meslek kodu olarak inşaat işçisi yazılabilmektedir. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak artan makineleşme, yeni üretim sistemleri ve sürekli değişmekte iş gücü ihtiyacı, işçi ve işveren arasında farklı çalışma türlerini gündeme getirebilmektedir. Bu çalışma türlerinden en önemli türlerinden birisi de işçi ve işveren arasındaki belirli süreli iş sözleşmeleridir. Buna ilişkin olarak İş Kanunu’nda belirli şartları taşıması kaydıyla belirli süreli iş sözleşmelerinin oluşturulabileceği hüküm altına alınmıştır. İşverenler ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde belirli süreli sözleşmelerini tercih ederek olası fesih işlemlerinden ve maliyetlerinden, iş güvencesi hükümlerinden kurtulma imkânı elde edebilmektedir. İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir. Sözleşmenin başlangıç ve bitişi belli olmalıdır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.