Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 22.08.2024 08:58 (Üye) Soru : Sayın yetkili, Firmamız, yatırım fonu alarak (Ziraat Portföy VakıfBank Para Piyasası (TL) Fonu - VK6), banka hesabındaki parayı değerlendirmek istedi. Bankadan gelen dökümlerde, sadece satış karı bulunmakta, ayrıca bir stopaj kesintisi bulunmuyor. Bankadaki portföy danışmanı mevzuata hakim olmadığı için ne yazık ki bize bilgi veremedi. 15.Nisan.2022 itibariyle yapılan düzenleme kapsamında, TL ibareli yatırım fonlarının fona iadesinden doğan gelirlere istisna tanındı. Yatırım fonu katılma paylarının satışı, fona iade olarak değerlendirilmediği için, satış kazancı istisnadan (KVK 5/1-a) yararlanamıyor. Bankadan gelen hesap ekstresinde fon satışı yazıyor ama şirket aslında bu fonları 3. bir şahsa değil fona satıyor. Bu kapsamda bu şekilde satışı yapılan fonlardan kaynaklanan satış kazancı Kurumlar Vergisinden istisna mıdır? Ziraat Portföy'ün bu şekilde bir açıklaması var, TL ibareli fonlarımıza %0 Kurumlar Vergisi Avantajı var diyor ve listede bu fonun da ismi geçiyor ama yine de teyit etmek istedik. Ayrıca yatırım fonlarına Geçici Vergi Dönem Sonu ve Yıl Sonunda değerleme yapmamız gerekiyor mu? Cevaplarınız için teşekkürler,

Cevap : Geçici vergi döneminde fonlar için değerleme yapılmaz. Dönem içinde kesilen vergi olması halinde hesaplanan vergiden mahsup edilir.Kesinti olmaması halinde yapılacak bir işlem yok. Bahsettiğiniz fonden elde ettiğiniz Kazançlara ilişkin aşağıdaki tanımlara uyan var ise istisna uygulanır. KVK Md.5 d) Türkiye'de kurulu; 1) Menkul kıymetler yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları, 2) Portföyü Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları, 3) Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, 4) Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, (7394 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle eklenen ibare; Yürürlük: 2023 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançlarına uygulanmak üzere 15.04.2022) (Esas faaliyet konusu itibarıyla gayrimenkul, gayrimenkul projeleri ve gayrimenkule dayalı haklardan oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulanlar dışında kalanların kazançları hariç) 5) Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, 6) Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları. (7524 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle eklenen paragraf; Yürürlük: 1/1/2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere, 2.8.2024) Bu istisnadan faydalanılabilmesi için fon ve ortaklıkların (emeklilik yatırım fonları hariç) sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların en az %50’sinin, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kâr payı olarak dağıtılması şarttır. Bu süre içerisinde belirtilen orana kadar kârın ortaklara dağıtılmaması durumunda, istisnadan faydalanılması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.