Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 23.08.2024 11:42 (Üye) Soru : Şirket birleşmesinden dolayı Devralan Şirketimizin Bilançosuna gelen (261-Şerefiyeler) Hesabına Enflasyon Muhasebesi uygulaması yapılacak mıdır? Zira 555 VUK Tebliği 25.Madde; Birleşme primi (Ortaklık ilişkisi içinde olunan kurumların vergisiz olarak devralınmasıneticesinde oluşan müspet veya menfi farklar)MADDE 25- (1) 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin “19.1. Devir”başlıklı bölümünde, bir kurumun kendisinde iştiraki bulunan veya iştirak ettiği başka bir ku-rumu kül halinde devralması nedeniyle kurum bünyesinde yapacağı sermaye artışının söz ko-nusu iştirak paylarına isabet eden tutardan daha az gerçekleşmesinin, Kurumlar Vergisi Kanu-nunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartların ihlali anlamına gelmeyeceği;iştirakler hesabında yer alan değerin, iştirak hisselerinin itibari değerine eşit olmaması halindearadaki müspet veya menfi farkın kurumun vergiye tabi kazancının tespiti ile ilgilendirilmek-sizin geçici hesaplarda izlenebileceği ve bu geçici hesapların vergiye tabi kurum kazancınıntespiti ile ilişkilendirilmeksizin kurum kayıtlarında sona erdirilmesinin de mümkün olacağı be-lirtilmiştir.Bu çerçevede, vergi kanunlarına göre bir aktif veya pasif kalem olmayan birleşme primi;aktif ve pasifi dengeleyici, geçici bir hesap olup, hangi hesapta izlenirse izlensin bu niteliğideğişmeyecektir. Bu nedenle Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasıkapsamında yapılan devir işlemleri sonucu ortaya çıkan birleşme priminin enflasyon düzelt-mesinde dikkate alınmaması gerekmektedir. İlgili Madde, Şirket birleşmesinden dolayı bilançomuza gelen, 261 Şerefiyeler Hesabından mı bahsetmektedir? Teşekkürler,

Cevap : 261 Hesap PARASAL OLMAYAN KIYMET dir. Enflasyon düzletmesi yapılacaktır. Şirket birleşmesinden dolayı bilançoya gelen, 261 Şerefiyeler Hesabından mı bahsetmiyor. Madde metninde geçen "BİRLEŞME PRİMİ" ŞEREFİYE DEĞİLİDR Birleşme Priminden bahsediyor. BİLEŞME PRİMİ ; Devir yoluyla gerçeklesen birleşme işleminde, birleşilen işletme birleşme nedeniyle devir aldığı servet karşılığı olarak birleşen işletmenin ortaklarına hisse senedi veya ortaklık hakkı verebilir. Türk vergi sisteminde bu durumu hisse değişimi olarak adlandırılır. Bu durum birleşme primi esas alınarak tespit edilir. ŞEREFİYE; 261 Şerefiye Hesabı: Bir kuruluş devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu farkların izlendiği hesaptır. .
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.