Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 04.10.2024 10:47 (Üye) Soru : Merhabalar, 563 sıra nolu tebliğe göre 2023 brüt satış hasılatı 50.000.000 TL altında olan mükellefler için sadece 2024 2.dönem geçici vergi beyanname düzeltmesi olacağı ve kayıtlarda herhangi bir değişiklik olmayacağı yer almaktadır. LUCA muhasebe programı ters kayıt işlemlerinin yapılacağı sistemi hazırlamıştır. Tarih olarak 01.07.2024 yada bazı meslek mensupları 30.06.2024 olarak yapmaktadır. Haziran dönemi e-defterleri onaylamayan bazı meslek mensupları ise enflasyon düzeltmesine ait muhasebe kayıtlarını tamamen silmektedir. Hangi işlemin daha doğru olacağı konusunda 189 VİMER hattı ile görüşme sağlanmıştır. Görüşme sonucu aldığımız cevapta tebliğde kayıtların değiştirilmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Ancak bazı şirketler muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi gerektiğini bakanlığa bildirmiş ve bu nedenle TÜRMOB ile muhasebe kayıtları hakkında görüşülmesini belirtiyorlar. Yapılması gereken ile ilgili TÜRMOB un resmi açıklaması var mıdır? Aşağıda yer alan işlemlerden hangisi daha doğru olmaktadır? E-defteri onaylanmayan firmalar için 30.06.2024 tarihli enflasyon düzeltmesi muhasebe kayıtlarını silmeli miyiz? Ters kayıt işlemi mi yapmalı mıyız? Bu işlem yapılır ise tarih 30.06.2024 mü yada 01.07.2024 mü olmalıdır? 01.07.2024 tarihine ters kayıt işlemi yapılırsa kayıtlar enflasyon düzeltme öncesi haline gelecektir. Buna istinaden 3.dönem geçici vergi de KKEG yazmamıza gerek kalmayacaktır diye düşünüyoruz doğru mudur? (2.dönemde düzeltme beyannamesi ile KKEG yazdığımız mükellefler için) Konu hakkında desteklerini rica ederiz.

Cevap : Türmob veya GİB nın bu konuda tebliğ dışında açakalması yok. Bize göre de kayıtlarda düzletme / silme veya ters kayıt yapma olmayacaktır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.