Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 25.10.2024 11:04 (Üye) Soru : Sayın yetkili/değerli meslektaşım, aşağıda belirteceğim olaya ve işlemlere karşı tevkifat yönünden yorum ve görüşlerinizi bildirmenizi saygılarımla rica ederim. Olay: A adi ortaklığı, emlak konut projelerinde yol ve alt yapı yapım işlerini almıştır. Burada kullanılmak üzere B taş ocağı firması ile anlaşarak mıcır ve taş alımı yapmaktadır. Bu işlemler için taş ocağı olan B firması normal satış faturası düzenlemektedir. A adi ortaklığı, Taş ocağından alınan mıcır ve dolgu taşlarının şantiyeye taşınması/nakliyesi için C ve D iki ayrı harfiyat nakliyat LTD şirketi ile anlaşmıştır. alınan ve taşınan bu malzemeleri de E şirketine taşere ederek yola serim işlemini gerçekleştirmektedir. C ve D nakliye firmaları aslında komisyoncu/aracılık yapan nakliye şirketleridir. Komyonculara iş bulmaktadır. Bilindiği kadarı ile kendi araç filosu yoktur. C harfiyat nakliyat LTD şirketi, A adi ortaklığına tavkifatsız, D nakliye şirketi ise tevkifatlı fatura kesmektedir. 1) bu firmalar A adi ortaklığına nasıl bir fatura düzenlemelidir? 2) A adi ortaklığı şantiyede çalıştırılmak üzere çeşitli firmalardan iş makineleri kiralamaktadır. Kiralama yaptığı şirketler bazen kendi makineleri, bazende başka yerden kiralayarak kiraya vermektedir. tevkifat açısından detaylandırarak görüş ve yorum vermenizi rica ederim.

Cevap : Aşağıdaki bilgi notuna göre uygulama yapınız. Karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (KARGO işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri HARİÇ ) yük taşımacılığı hizmeti alımları TEVKİFAT kapsamına girmektedir. Buna göre, TÜM KDV mükelleflerine ve KDV mükellefi olup olmamalarına bakılmaksızın belirlenmiş alıcılara karayolu ile yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımlarında hesaplanan KDV için alıcılar 2/10 oranında tevkifat uygulayacaktır. Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın öz mal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir. Taşımacılık hizmetini yüklenen firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, malları taşınanlar tevkifat uygulamayacaktır. Ancak taşımacılığı fiilen ifa eden alt firma, taşımacılık hizmetini yüklenen firmaya düzenleyeceği faturada KDV tevkifatı uygulanacaktır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.