Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 30.10.2024 16:44 (Üye) Soru : Sayın Danışma Birimi; Bilanço uslüne göre defter tutan gerçek kişi kişisel olarak sahip olduğu 4 daireyi satmak istiyor. Gelecek yıllarda da birkaç daire daha satma durumu olacaktır. Sorum şu; Gerçek kişinin bu satışları ticari bir kazanç mıdır? Eğer ticari kazanç ise ;satacağı bu daireler için fatura kesmesi gerektiğinden,satış öncesi bu daireleri envanterine nasıl ve hangi maliyetle dahil edecektir? Örneğin; bu daireleri ayni sermaye olarak koyup envantere dahil edebilir mi? Saygılarımla

Cevap : Her yıl bir adet satar ise elde edilen kazanç Değer artış kazancı olur. Aynı yıl Birden fazla satış yapılması halinde satıştan önce Konutlar Emlak vergisi değeri ile kayıtlar alınır . Karşı hesap 500 sermaye hesabı olur. Satış bedeli ile kayıtlı bedel arasındaki fark gelir olur.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.