21.11.2024 12:37 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba
Şehir dışındaki bir tekstil atölyesi firmaya gelen çalışma sosyal güvenlik bakanlığı denetmenleri çalışanların 31 çeken aylarda maaşlarının 31 gün üzerinden ödenmesi gerektiğini söylemişler. maktu ücret olursa raporlu günlerin kesilemeyeceğini bu yüzden günlük ücret ödenmesi gerektiğini şubat aylarında da 28 günlük maaş verilmesi gerektiğini bildirdiler bu konuda mevzuatın uygulaması hakkında bilgi talep ediyorum.
Teşekkürler
Cevap :
Maktu ücret iş sözleşmesinin tarafları arasında önceden belirlenmiş ve ay içinde çalışılan gün sayısına bakılmaksızın ödenmesi kararlaştırılmış olan ücrettir.
4857 sayılı Kanunun söz konusu 49 uncu maddesinde yer alan “hasta, izinli veya sair nedenlerle mazeretli olduğu” hallere bakılmaksızın her ay tam olarak “Maktu” bir aylık ücretin işçiye ödeneceğini kararlaştırmış olabilirler. Bu durumda, içinde bulunulan takvim ayının kaç gün olduğuna bakılmaksızın işçiye her ay için sabit bir ücret ödenecektir.
Ücretlerin gündelik olarak belirlendiği ve aylık olarak ödendiği durumlarda, işçi, hasta izinli veya sair nedenlerle mazeretli olduğu durumlarda ücrete hak kazanamamaktadır. Ancak, maktu aylık ücretle çalışanların ücretlerinde ise söz konusu nedenlere bağlı olarak herhangi bir kesinti yapılamayacaktır.
Öte yandan, 4857 sayılı İş Kanunun 48 inci maddesinin 2’nci fıkrasında; “Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.” hükmü yer almaktadır.
Geçici iş göremezlik Madde 48- İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir. Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.
Eğer taraflar ücreti aylık maktu olarak belirlemişlerse;
Çalışılmayan genel tatil ve hafta tatili ücretleri aylık maktu ücret içinde yer alır. (Eğer bu günlerde çalışılırsa ücretinin genel tatil için bir günlük ücret olarak, hafta tatili için de fazla çalışma ücreti olarak ödenmesi Kanun gereğidir)
Ay kaç gün sürerse sürsün 30 günlük ücret ödemesi yapılır. SGK prim bildirimi 30 gün üzerinden yapılır.
Ay içerisinde 4857 sayılı İş Kanunun 49’uncu maddede bahsi geçen nedenlerden dolayı işe devam edilememesi halinde ücretten herhangi bir kesinti yapılamamaktadır.
Ücret şekillerine göre tatil ücreti Madde 49- İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir. Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.
Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Ücretin maktu olarak belirlendiği durumlarda ise işçi ayın kaç gün çektiğine bakılmaksızın sabit maaş alır.
İş sözleşmesinde belirlenen ve maktu olmayan ücretle çalışma da ise
İşveren Uygulama Tebliğinin “Ay/dönem İçindeki Çalışmaları Tam Olan Sigortalıların Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması” başlıklı bölümünde” Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girileceği belirtilmektedir.
|